Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppkörningen avbröts – provtagaren avslöjades med att försöka ta körkort åt sin vän

Inför uppkörningen lånade en Borlängebo ut sin ID-handling till sin kompis, så att denne skulle ta körkort i den förstnämnde mannens namn.
De blev dock avslöjade och döms nu för grovt missbruk av urkund. Båda männen förnekar brott.

Annons

I samband med en uppkörning i Mora i september 2015 upptäckte inspektören att provtagaren legitimerade sig med en annan persons ID-handling. Nu döms de båda männen för grovt missbruk av urkund.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

40 år sedan premiären av Trafikmagasinet – firas med minnesprogram: "Har blivit retro"

Fikaguide: Här är samtliga kaféer i Dalarna som är med i White Guide – och resten av Sverige

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Båda männen är i 30-årsåldern och bosatta i Borlänge kommun. I augusti 2015 befann sig duon i Gävle där den förstnämnde mannen skulle göra teoriprov för att ta körkort. I samband med detta skrev den andre mannen under en provförteckning, som upprättades i samband med körkortsprovet. Dessutom hade han fotograferat sig i en fotoautomat som är till för att ta bilder till körkort. Han skapade därmed en falsk handling då det inte var han som gjorde teoriprovet.

En månad senare, den 30 september 2015, befann sig duon i Mora, där den förstnämnde mannen skulle köra upp. Denna gång lämnade den förstnämnde mannen sin ID-handling till sin kompis, som skulle genomföra provet i kompisens namn.

Inspektören konstaterade dock att kompisens namnteckning inte stämde överens med namnteckningen på ID-handlingen samt att han inte var lik mannen på ID-handlingens fotografi. Inspektören anade oråd och avbröt körprovet och kontaktade polisen.

De båda männen förnekade brott men Falu tingsrätt anser att utredningen visar att den ene mannen lämnade ut sin ID-handling till sin kompis, för att denne skulle ta körkort i sin kompis namn.

Så här skriver tingsrätten i sin dom: "Gärningarna ska bedömas som grova brott då det är av stort samhälleligt intresse att bara de som faktiskt blivit godkända som bilförare ges rätt att köra bil. De båda tilltalades handlande har därmed varit av farligt slag".

Mannen som lånade ut sin ID-handling till kamraten döms även för två andra brott. I september 2014 stal han kläder från en butik på Kupolen.

Själv förnekar mannen brott. Han hävdar att han var i en butik på Kupolen när det kom fram två kompisar till honom och bad honom att hålla i en påse. Sedan dök en väktare upp. Falu tingsrätt anser att bevisningen visar att mannen begått brottet och dömer honom för stöld.

Mannen döms även för olovlig körning efter att ha kört bil på Tjärna Allé i Borlänge den 30 september i fjol, trots att han saknade giltigt körkort. Mannen erkände först brottet men ändrade sig sedan och förnekade i stället brott.

Förutom stölden och den olovliga körningen döms den förstnämnde mannen även för grovt missbruk av urkund. Han döms till villkorlig dom och ska även betala 90 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 4 500 kronor.

Den andre mannen döms för urkundsförfalskning samt grovt missbruk av urkund. Han döms till villkorlig dom och ska betala 80 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 4 000 kronor. De båda ska dessutom betala 800 kronor vardera till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons