Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna blommar och seniorerna kämpar – Borlänge handboll satsar för framtiden

Ungdomar i blom, seniorer på dekis. Så kan läget i Borlänge Handbollsklubb enklast beskrivas. När seniorresultaten halkat efter har ungdomarna växt sig starka.

Här berättar ungdomsledaren och ordförande om seniorlagens dalar, den lyckade ungdomssatsningen och framtiden för klubben.

Annons

Borlänge Handbollsklubb har en gång i tiden varit och nosat på Sverige-eliten. Men under de senaste åren har läget förändrats. Talanger har försvunnit, ledande spelare slutat och föreningen sjunkit i seriesystemen. I dag återfinns herrar först i division tre och damerna i division två.

Men samtidigt som Borlängehandbollen, resultatmässigt på seniorsidan, upplever en tung period har ungdomssidan aldrig sett bättre ut.

340 aktiva spelare, 19 lag och 45 ledare är imponerande siffror för en klubb med begränsade tillgångar. Resultaten har dessutom också ramlat in. I ungdoms-SM är Borlänge en av få, icke elit-föreningar, som har flera lag med till steg tre av totalt fem.

Men trots det faktum att Borlänges ungdomar blomstrar står seniorlagen alltså kvar och stampar. Vad krävs för framgång? En komplex fråga att svara på. Vägen ut? Glädje och gemenskap, om du frågar klubben.

– Vi jobbar med teambuildning i båda seniorlagen där de får åka på träningsläger och sådant. Vi vill försöka skapa en sådan stark grupp att man inte vill lämna den. Man vill ha en bra sammanhållning i hela föreningen, säger föreningens ordförande Peter Boström.

För att skapa en stark grupp har Boström olika knep, ett av de knepen är att använda klubbens lokaler i bottenplanet i Maserhallen mer än endast klubblokaler. Där ska ungdomsspelarna kunna slappa, laga mat och hjälpa varandra med skolarbeten.

– Jag vill att det ska var tillgängligt för ungdomarna. När se slutat skolan ska de kunna gå ner till vårt kansli och göra sina läxor, prata med vänner och laga den mat de behöver innan de antingen går ut i hallen eller drar till gymmet. Så är det i dag, men jag önskar att det skulle bli ännu mer så.

Peter Boström, ordförande i Borlänge Handbollsklubb.

Boström tror att det genom att introducera lokalerna och verksamheten till de allra yngsta kan få en långsiktig positiv effekt.

– Om vi visar runt barnen i A-lagens omklädningsrum, visar dem matchtröjorna och pratar om hur vi tränar och jobbbar, då tror jag att det kan väckas något inom barnen. I bästa fall en längtan efter att en dag få stå i omklädningsrummet som a-lagsspelare i Borlänge.

Bertil Hammarström, ungdomsleadre i föreningen, poängterar vikten av att barn och ungdomar känner att de är en del av föreningen. Att de redan från tidig ålder förstår sammanhållningens fördelar.

– Ofta när barn blir tonåringar så skapas det konflikter och grupperingar, så även i ett handbollslag. Därför tror jag att det är viktigt att ha haft med sig tänket om sammanhållningens fördelar redan från tidig ålder, då kan man lättare tackla ifall det uppstår sprickor i laget.

Trots föreningens noga planering och idoga arbete finns det saker och utomstående omständigheter som de tycker sig inte kunna rå på och som ställer till det för dem.

– Historiskt sett har det varit svårt för oss att behålla våra största talanger. Vi har inte kunnat erbjuda det andra, större klubbar, kan erbjuda. Och det är ett av de stora skälen till att vi halkat efter på seniorsidan.

Bertil Hammström, ungdomsledare i Borlänge handbollsklubb.

Främst handlar det, enligt Bertil och Peter, om att träningstiderna är för få.

– Träningstiderna för våra ungdomar är för få. Eller vi har åtminstone inte tillgång till fullstora planer, vilket vi måste ha ifall man ska kunna bedriva en vettig ungdomsverksamhet, säger Bertil Hammarström.

Maserhallen är svår att få tid i, enligt Boström. Utöver den finns det inga fullstora planer i Borlänge kommun. Ett problem som föreningen märkt av allteftersom antalet aktiva ökat.

– Vi har ett system där vi börjar i små hallar och ju äldre de blir desto större hallar har de att spela i. Och det funkade för något år sedan, men nu... vi har så många yngre kullar som är stora, så ifall man petar in alla i en liten hall så är det svårt att bedriva någon vettig träning, säger Boström.

I takt med att förutsättningarna för ungdomarna ändrats har också seniorresultaten dalat.

– Det har varit lite av en negativ spiral. De bästa söker sig någon annanstans och laget faller nedåt i seriesystemen, säger Boström.

Men nu hoppas Peter Boström och Bertil Hammarström att klubben ska vända på trenden. Båda är hoppfulla inför framtiden.

– Vi har aldrig haft så många undomar som i nuläget, vi har lag i nästan alla årskullar. Att få spelarna att fortsätta även efter tonåren känns det som att vi har en fungerande idé kring nu. Det ser bättre ut än på många år.

För att nå tillbaka till historiska resultat behöver dock klubben hjälp, menar Boström.

– Till att börja med har vi ungefär 300 000 kronor i hallhyra varje år. Det är mycket pengar för en relativt liten förening. Där skulle jag vilja att man försöker jämna ut det sett till vad fotbollen betalar, för de betalar nästan ingenting.

– Det andra jag skulle vilja se är en till fullstor plan. Det skulle både vi i handbollsföreningen må bra av, men även innebandyn som lider av samma problem som vi gör.

Boström är medveten om att en ny fullstor plan är ett önskemål för framtiden och något som kanske inte kommer genomföras. Men han har ett förslag som han menar skulle sänka kostnaderna drastiskt.

– Jag tycker man kan riva läktarna i Maserhallen. Då får man en stor yta över som man kan göra golvyta av. Det skulle underlätta för att bibehålla kvalitet på våra träningar.

Vad skulle en till fullstor plan betyda för er som förening?

– Det skulle innebär att vi kan behålla våra talanger när de ser att det finns möjligheter i Borlänge. Det skulle innebära att vi kan klättra i seriesystemen och det skulle innebära att vi kan utveckla alla våra fantastiska ungdomar på rätt sätt, nu när det uppenbarligen finns ett handbollsintresse i den här stan, menar Boström.

Både Boström och Hammarström tycker inte att de kan vänta på utomstående faktorer, så som sänkta planhyror och extra planer. De båda vill satsa nu och de tycker att planerna och utsikterna för framtiden är ljusa.

– Vi hoppas att vi får utväxling på alla våra ungdomar, att de vill stanna i föreningen och hjälpa oss att nå högre. Kommer laget högre upp blir det en positiv spiral där ännu fler spelar kommer stanna och klubben som helhet blir attraktiv att vara i. Så hoppas jag framtiden blir, säger Boström.

När kan man förvänta sig resultat, när är ni tillbaka och nosar på eliten?

– Ge oss ett par år, sen är vi där. Inom fem år har vi klättrat högt upp, absolut, avslutar Boström.

LÄS ÄVEN Glädje receptet bakom BHK:s ungdomssuccé

Mer läsning

Annons