Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskar - flest vid Ornässtugan

/
  • Guidar besökare. Det är flest tyskar som besöker Ornässtugan, men även folk från USA, Danmark och Sverige. Jonna Steinrud och Frida Unnerud turas om att visa besökarna runt och servera dem fika.  Foto: Jan Dalevall

Annons

Tyskar är väldigt intresserade av Dalarnas historia och antagligen är det också därför som de är så "tokiga i" Ornässtugan.

- Historiskt så har vi ju en hel del influenser från Tyskland och de har en del influenser från oss, förklarar museiguide Jonna Steinrud.

Hon och Frida Unnerud turas om att guida besökare på museet tillsammans med fyra andra tjejer. Det är första året som Jonna Steinrud och Frida Unnerud arbetar vid Ornässtugan. I år har de haft ungefär lika många besökare på museet som guiderna hade förra året. Men det är färre besökare på caféet i sommar, vilket tjejerna tror beror på det dåliga vädret. Det brukar nämligen vara mycket badgäster som kommer förbi och fikar annars.

Men än är inte sommaren slut och för de som känner för en liten utflykt till Ornäs finns det möjlighet att besöka caféet och museet ända fram till sista augusti. Dessutom hyr tjejerna ut kanoter, för de som vill ta en båttur i de vackra omgivningarna kring den omtalade Ornässtugan.

Fakta: Ornässtugan

  • Ornässtugan byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. Nedre planet fungerade som förråd och det övre som gästhus.
  • I slutet av 1600-talet övertog släkten Brandberg Stora Ornäs. Jacob Brandberg tog under 1700-talet fasta på loftbyggnadens anknytning till Gustav Vasa och samlade in föremål som anknöt till Gustav Vasas öden och äventyr i Dalarna.
  • Resultatet blev ett museum som öppnades redan 1758. Museet, som är ett av Sveriges äldsta, firar 250- års jubileum nästa år.

Mer läsning

Annons