Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyska poliser ger goda råd till rektorer

/
  • Vänortspolis. Christiane Kruse-Schmidt arbetar som polis i Tyskland. I tisdags var hon i Borlänge tillsammans med en kollega, för att berätta hur de arbetar mot våld på skolorna.

Annons

- Före det fanns inget samarbete alls mellan skola och polis, berättar den tyska polisen Christiane Kruse-Schmidt.

På tisdagen var hon och poliskollegan Michael Schmidt på Jakobsgårdsskolan för att ge tips och råd till inbjudna polis, rektorer, politiker och socialtjänstemän.

Jakobsgårdsskolan har under många år haft en vänskola Asslar. Det här var ytterligare ett led i samarbetet.

AGGAS startade 1996 när brotten på skolorna blev allt fler och grövre.

Den lokala polisen tänkte att något måste göras och ett nätverk drog igång mellan rättsväsendet, sociala, barnläkare, skola, polis, föräldrar, psykatrin med mera.

Ett av syftena med projektet var att snabbt ingripa när något inträffar så att förövaren kunde tas om hand och få lämpligt straff. Helt enkelt markera att lagen gäller även på skolan och att visa att man inte kan komma undan med att begå brott.

- De som utför brott skulle inte längre få vara anonyma för att man skulle kunna jobba med dem, säger Christiane Kruse-Schmidt.

Ett av de mest anmärkningsvärda stegen i AGGAS var den så kallade problemtelefonlinje som upprättades.

På den linjen kan alla elever anonymt ringa kostnadsfritt och larma till AGGAS om något inträffar. Direkt skickas då någon till platsen.

Mer läsning

Annons