Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två härliga dagar på hästryggen

/
  • Trivsel. Det är sjätte året som Annika Eriksson är med på långturen, men det lär inte bli den sista. – Islandshästar är så behagliga, det är så mysigt att göra upp eld och man lär känna gruppen så bra, tycker hon.  Foto: Stina Rapp
  • Äventyr. 13-åriga Emma Alvin ser ut som om hon aldrig gjort annat än att rida på hästen Kopar, men faktum är att hon nästan aldrig har ridit förut. – Det är jättekul, vi övernattade i indiankåta och hästarna sov i en hage bredvid.  Foto: Stina Rapp
  • Födelsedagsfirande. Ulla Alvin fick ridturen i 70-årspresent av sina barn och barnbarn. – Det här är en mycket fin present, och min häst är en riktig pärla.  Foto: Stina Rapp
  • En busig krabat. Treårige Amor går på förskolan, och springer ofta in i skogen. – Han är med för att inskolas, berättar Jonas Fjellgren, som själv blev inskolad redan som liten och länge har organiserat turer med islandshästar.  Foto: Stina Rapp

Annons

Några fötter pryds av ridstövlar, men de flesta bär vanliga gummistövlar.

Att ha ridit tidigare är nämligen inget krav, även om man måste vara lite tuff för att orka med en långtur på hästryggen.

- Vi började i Sellnäs i går morse, red bland annat på baksidan av Nybroberget och övernattade vid Rishyttesjön, berättar Jonas Fjellgren på Sör Sellnäs Islandshästar.

Han har varit med och organiserat turer och läger i mer än tio år, och delar glatt ut päron till ryttarna på denna tvådagarstur.

- Aj, jag är lite stel i benen, säger 13-åriga Emma Alvin, som rider för nästan första gången.

Lite längre bort står hennes pappa, farmor, syskon och kusiner bredvid varsin häst.

- Vi ger det här till farmor i 70-årspresent, det är jättekul och inte alls så svårt, det är bara att följa med hästen, berättar Emma och ler stort.

Födelsedagsbarnet Ulla Alvin gillar att rida och har varit med på flera läger förut.

- Det här var en väldigt fin överraskning, det är jättehärliga hästar och mycket fin natur, tycker Ulla och klappar sin häst på mulen.

Islandshästar är bra långtursdjur och dagen innan red de inte mindre än tre mil. Ulla gnider sig lite om rumpan.

- Man kanske inte kan sitta så mycket när man kommer hem, ojar hon och skrattar.

Hela sällskapet wokade över lägerelden kvällen innan, och övernattade i två indiankåtor. På morgonen badade de modigaste med sina hästar.

Annika Eriksson från Borås är med på turen för sjätte året i rad.

- Det är så mysigt med vildmarksliv, säger hon och tittar kärleksfullt på hästarna omkring henne.

- Jag har gått över helt till islandshäst nu, de är så behagliga, det känns som att man åker på en symaskin ungefär, för man bara glider fram.

Mat, sovsäckar och tält kördes ut till lägerplatsen, lunch och regnkläder hade de själva med sig i sadelväskorna.

- Det har varit ett kanontrevligt gäng och jättefint väder, vi har både töltat, galopperat och busat med hästarna, berättar Jonas Fjellgren.

Vad är så bra med en islandshäst?

- Den är robust, pigg, framåt och har kanonlynne. De som är ovana ryttare får en mer självgående häst, då blir de nästan bäst i gruppen!

Mer läsning

Annons