Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traktorer och smide i Torsång

/

Annons

På lördagen sken solen från en nästan klarblå himmel och tusentals människor flanerade på båda sidan av älven vid Torsång.

Många passade på att ta sig till Tylla där Mjölkpallens vänner traditionsenligt hade kallat till traktorparad. Sedan den startades 1999 harr antalet fordon hela tiden ökat.

- I år har vi nog ett 60-tal traktorer av alla de slag. Så många har det nog inte varit tidigare. År 2005 räknade vi besökare och då hade vi runt 2 000. Skulle tro att det kanske är lika många i år, säger Ulf Gustafsson, en av arrangörerna.

Det fanns massor av traktormärken att studera, från den klassiska Grållen till mer moderna monster.

Den äldsta traktor på paraden i Tylla var en klassiker, Bolinder Munktell anno 1929. Den har tändkula och den har far och son Eronn, Staffan och Erik, som ägare. Pappa Eronn fick den som gåva på sin 50-årsdag. Traktorn väger fyra ton och har bakpå en gammal hederlig stenkross.

- Vi har blivit erbjudna åtskilliga tusen kronor men den är inte till salu. Vi anser den vara värd sin vikt i guld och lite till. Traktorn är på intet sätt till salu, menar Erik Eronn.

Vid Motormuseet och den närbelägna smedjan var det hela dagen en ständig ström av människor. Inne i den heta smedjan fanns två smedentusiaster på plats för att visa och berätta, Jan-Erik Danielsson och Lars Segerholm.

- Vi har varit aktiva i många roliga år och intresset är stort för kurser vi ordnar, säger Lars Segerholm.

Många som kom till smedjan fick även prova på att göra en enkel krok.

- Det är roligt att så många kvinnor vill prova på. De är oerhört kreativa och har många roliga idéer vad de vill smida, säger Lars Segerholm.

Söndagen den 21 oktober är det dags för en ny smideskurs i smedjan. Första träffen för kursen hålls då i bagarstugan i Tronsjö.

Mer läsning

Annons