Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träd sågas ner i Bergslagsbyn

/
  • Fällning och plantering. Borlänge energi vill fälla ytterligare ett 40-tal träd i Bergslagsbyn och hoppas kunna göra detta under kommande vinter. Samtidigt ska man också inleda arbetet med att återplantera nya träd istället för redan tidigare fällda.  Foto: Johan Larsson

Annons

Bergslagsbyn är klassat som kulturhistoriskt riksintressant bostadsområde och anlades med en vision om att skapa en "trädgårdsstad". Inte minst har då områdets gatumiljöer med uppväxta gamla träd bedömts ha stor betydelse för den positiva upplevelsen av området.

2002 genomförde Borlänge energi också en inventering av trädbeståndet i Bergslagsbyn och med hjälp av anlitat trädexpertis konstaterade man att ett 70-tal träd i området behövde fällas då de bedömdes utgöra en risk.

För fyra år sedan påbörjades det arbete med att ett 30-tal träd längs bland annat Ljungbergsgatan fälldes. Nu har man kommit till andra etappen det arbetet och Borlänge energi vill fälla ytterligare 42 träd, främst björk, alm och rönn, men även enstaka lönn och oxel. En ansökan om att få fälla dessa finns nu hos såväl länsstyrelsen som byggnadsnämnden.

- Också de här träden bedöms vara riskträd och borde egentligen ha tagits ned för länge sedan. Förhoppningsvis har varken länsstyrelse eller byggnadsnämnd något att erinra och då kan vi utföra arbetet någon gång under kommande höst och vinter, säger Katarina Nilsson.

Men redan till hösten ska dock arbetet med nyplantering i området starta. Först och främst ska de nedtagna träden längs Ljungbergsgatan ersättas. En åtgärdsplan för det arbetet har tagits fram i samråd med boende i området.

- Vi räknar med att kunna påbörja återplanteringen under senhösten. Framför allt är det då rönn vi kommer att plantera.

Däremot kan Katarina Nilsson inte lova att det nyplanteras lika många träd som det tagits ned.

- Nej, riktigt så enkelt är det inte. Det är långt ifrån säkert att det går att plantera träden med samma avstånd som tidigare.

Mer läsning

Annons