Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tess Asplund – en av årets mest inflytelserika kvinnor

Tess Asplund blev känd över hela världen efter sin protest mot nazisterna i Borlänge på 1 maj i år. Nu har BBC listat henne som en av de 100 mest inflytelserikaste och inspirerande kvinnorna 2016.

Annons

David Lagerlöfs bild på Tess Asplund spreds som en löpeld.

Aktivisten Tess Asplund blev känd över hela världen efter att hennes protest mot de 300 nazisterna som tågade genom Borlänge på 1 maj i år fångades på bild av Expo-fotografen David Lagerlöf.

Bilden spreds explosionsartat – slogs upp stort i tidningar och delades i expressfart på sociala medier. Många jämförde den med Hans Runessons foto av "tanten med väskan", en ikonisk bild av en ensam kvinna som attackerar demonstranter för Nordiska rikspartiet med en handväska i Växjö 1985.

Läs även: Bilden av kvinnans protest engagerar

Läs även: Antinazist-protest en viral succé - här är aktivisten Tess Asplunds egna ord

– Om bilden på mig kan få fler att våga visa motstånd är det bra. Folket måste enas och visa att det inte är okej att rasismen normaliseras och att fascister springer runt på våra gator, sa Tess Asplund om reaktionerna som bilden väckte.

Och nu får hon ytterligare uppmärksamhet. När brittiska BBC nu släppt sin lista över 2016 års mest inflytelserika och inspirerande kvinnor finns hon nämligen med.

Läs även: Tess Asplunds nazistprotest i Borlänge har förevigats – i trä

Läs även: Fotografen om protestbilden: "Absurt att den skulle vara uppgjord"

"Det var en extraordinär uppvisning av trots. En kvinna som står ensam, med höjd näve...300 uniformerade nynazister som marscherar mot henne. Fotot av Tess Asplund blev en ikon i kampen mot extremhögern i Europa", skriver BBC.

Vi filmade ögonblicket när bilden togs – se klippet nedan.

Mer läsning