Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tess aktion mot nazism får plats i EU-parlamentet – möts av hat: "Ni är horor som förtjänar att bli våldtagna"

Nu sitter bilden av Tess Asplund på en vägg i Europaparlamentet.
Det är Cecilia Wikström som imponerats av hennes antinazist-aktion och ramat in bilden på sitt kontor.
– Hon är en Rosa Park i vår tid, säger Wikström.

Annons

Se här när Tess Asplund konfronterar Nordiska motståndsrörelsen:

När jag först la ut den här bilden fick jag veta att både jag och Tess är ”horor som förtjänar att bli våldtagna”.

Den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) såg bekymrat rapporteringen från nazisternas första maj-tåg i Borlänge. Men hon såg också bilden på västmanlänningen Tess Asplund som rakryggat mötte nazisterna med en näve i luften.

Läs mer: Tess om impulsen: "Man måste våga"

Bilden påminde Cecilia Wikström om pjäsen "Speak Truth to Power" som hon spelat, bland andra tillsammans med Lena Olin.

– Mod börjar med att man säger sin mening. Man riktigt ser hur hon får nog och har modet att säga ifrån. Det är vad bilden säger till mig, att förändring börjar med en person.

Hon bad sin presschef att kontakta fotografen och om möjligt köpa bilden för att ha som tavla på sitt kontor.

– Jag tycker att konst är viktigt, men den ska ha ett budskap. Sedan är ju både hon och bilden så otroligt vacker. Den här tavlan kommer jag att ha i mitt hem även när jag slutat vara politiker.

Den 21 december 1955 vägrade Rosa Parks finna sig i raslagarna i den amerikanska Södern. Hon reste sig inte för den vite mannen på bussen. Detta blev startskottet för bussbojkotten i Montgomery som så småningom ledde till att de rasistiska busslagarna upphävdes.

För fotografen David Lagerlöf var det självklart att sälja bilden till EU-parlamentarikern.– Det är spännande att hon väljer att ha den uppsatt med tanke på hur många personer med stor politisk makt som hon möter, säger han.Men att den sitter i EU-parlamentet är inte det han är mest stolt över.

– Nej, det är när jag hör att aktivister i länder som lever under ett förtryck använder bilden i diskussioner om civilkurage. Det betyder mycket för mig personligen, säger David Lagerlöf.

Och Cecilia Wikström menar att bilden är mer aktuell än någonsin.

– Nu beställde ju jag den långt innan Trump kom till makten. Men man ser att främlingsfientligheten reser sig med blixtens hastighet över hela världen. Många av de ministrar och andra makthavare från Centraleuropa som jag möter blir chockade när de hör att bilden är tagen i en byhåla i Sverige. De tycker att det verkar osannolikt att det går ett nazisttåg i Sverige.

Läs mer: Förbannad över uppmärksamheten

David Lagerlöf jobbar som fotograf på Expo, en tidskrift som arbetar för att stävja högerextremism. Han känner igen bilden som Wikström ger.

– Generellt finns det en ganska naiv bild av Sverige. Att det som händer i övriga världen inte händer här.

Vid ett par tillfällen har bilden på Tess synts i Cecilia Wikströms olika konton på sociala medier. Och då dröjer det inte länge förrän trollen hör av sig.

– Vanligtvis brukar jag inte bry mig så mycket och låta åsikterna ligga. De säger ändå mest om den som skrivit det. Men när det gäller riktigt grova och våldsinriktade kommentarer tar jag bort dem. När jag först la ut den här bilden fick jag veta att både jag och Tess är ”horor som förtjänar att bli våldtagna”.

Läs även: Bilden av kvinnans porträtt engagerar

Tess Asplund under 1 maj i Borlänge 2016.

Maria-Terese Tess Asplund protesterar mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration som tågade genom Borlänge på första maj.

Mer läsning