Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Temadag om sexualbrott: "Viktigt att belysa pojkars utsatthet"

Som barn utsattes Sebastian Lysén för sexuelövergrepp. Genom föreningen Våga Tala vill han lyfta frågan kring den typen av brott för att få fler att våga prata om sina upplevelser. Ett budskap som han spred genom den teamdag som hölls i Teknikdalen under torsdagen.

Annons

Många, främsta barn och ungdomar, pratar inte om sina upplevelser kring sexuella övergrepp. Det menar föreningen Våga Tala som med sin temadag "Vi ska våga tala" vill bryta tystnaden och öppna upp för fler samtal.

– Det behövs fler vuxna som kan ta emot de ungdomar och barn som behöver hjälp eller stöd, säger Sebastian Lysén, initiativtagare till föreningen.

LÄS MER: Vill att fler ska våga tala: "Så mycket tid och tårar som gick åt helvete"

Temadagen riktar sig till yrkesverksamma vuxna. Förhoppningen är att de ska känna sig mer förberedda inför möten med barn och unga som utsatts för sexualbrott. Dessutom vill man att övergreppen ska kunna upptäckas i ett tidigt skede.

– Som det är idag så tystar vi hellre offren än talar ihjäl gärningsmännen, säger Sebastian.

Sebastian Lysén är initiativtagare till föreningen Våga Tala.

Och att intresse finns för ämnet blev tydligt då samtliga platser i Hörsalen, Teknikdalen i Borlänge, fylldes upp under torsdagens temadag.

– Det är runt 300 personer som närvarar, säger Sebastian. Vårt mål är att det här ska bli till en årligen återkommande grej för att fortsätta lyfta frågan.

Sebastian utsattes själv som barn för kontinuerliga sexuella övergrepp, vilket är bakgrunden till varför föreningen Våga Tala finns idag. Han själv är en av föreläsarna under temadagen och berättar att han delvis kommer dela med sig av sin traumatiska barndom.

LÄS MER: Lyfter frågan kring psykisk ohälsa - pratar om missbruk, våld och sexualbrott

– Jag kommer att prata utifrån min story och mina upplevelser kring det jag har varit med om, med förhoppningen att det ska kunna hjälpa andra som befinner sig i liknande situationer. Men det är viktigt att komma ihåg att jag inte är här för att skuldbelägga någon, säger Sebastian.

Det tog en tid innan Sebastian själv vågade prata med andra om sina upplevelser. När han väl gjorde det befann han sig hos Pojkmottagningen där han berättar att han möttes av ett efterlängtat stöd. Och just Pojkmottagningen är ytterligare en aktör som deltar under temadagen.

– Det är särskilt viktigt att belysa pojkars utsatthet också, och inte bara flickors och kvinnors utsatthet, säger Olof Risberg. legitimerad psykolog hos Pojkmottagningen.

Olof Risberg är legitimerad psykolog hos Pojkmottagningen.

Utöver det finns även Rädda Barnen på plats under temadagen för att prata om sin syn kring varför det är viktigt att fler vågar tala om sexualbrott.

– Det här är en fråga som vi tycker att alla borde diskutera. Vi anser även att det borde finnas fler rutinfrågor inom barnhälsan och vården för att frågan ska kunna lyftas mer genom den, säger Ann-Carolin Furst, Rädda Barnen.

Ann-Carolin Furst från Rädda Barnen var på plats för att informera om organisationens arbete.

Mer läsning