Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveatorget lever upp

/
  • Levande torg. Centrumledare Laila G Proséns önskan är att Sveatorget lever upp.
  • Lokal mat. Maria Leksell och Sören Andersson hoppas på torghandeln i Borlänge. Grön mögelost ”Ebba Grön” och bitbröd hör till det som ska saluföras.

Annons

Torghandel pågår sedan tidigare i början av veckan. Nu görs ett försök med återkommande försäljning av lokalt producerad mat. Ambitionen är att fortsätta varje torsdag i sommar. Med premiär idag 7 juni. Tillgången på råvaror och kundtillströmningen blir avgörande.

Ostar, potatis, ägg, bröd, dinkelmjöl och dinkelkli, senap och honung är en del av det som ska saluföras av lokala producenter.

- Min stora önskan är att få en aktiv torghandel. Att människor ska inspireras av att träffas på torget. Kunna få bra mat, som inte transporterats långt, säger centrumledare Laila G Prosén.

Kommunen drar sitt strå till stacken genom att låta bli att ta ut någon avgift av handlarna.

- Viljan att bjuda på avgiften känns. I Falun känns det precis tvärt om. Man får betala avgift till kommunen och måste även söka polistillstånd och betala för det, säger Maria Leksell, Stora Lunån Gårdsmejeri.

Sören Eriksson, ordförande i Stora Tuna Hushållningssällskap, ska på alla sätt stötta torghandeln i Borlänge. Han hoppas att den blir ett stående inslag i centrumbilden:

- Vi vill att man ska få upp ögonen för lokal mat. Det är många positiva effekter i det, menar Eriksson.

Vika Bröd i Dalarna finns med på torget:

- Det här är spännande för vår del. Borlänge är min uppväxtstad. Det är inte kul att se hur dött det blivit i centrum. Det känns bra att kunna vara med och hjälpa till, säger Sören Andersson.

Att handeln blir på torsdagar är av hänsyn till de inarbetade torgdagar som finns i Hedemora och Falun.

- Vi valde att inte konkurrera med dem. Men det är också av respekt för producenterna, för att de ska hinna med, säger Laila G Prosén.

Mer läsning

Annons