Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentkalas i Borlänge

/
  • Glad student. Josefine Pers på Ljungbergsgymnasiets hotell- och restaurangprogram får en kram och goda vitsord under betygsutdelningen i Domnarvsgården.
  • Johnny Olsson och Adam Mitchell äger och driver nyöppnade Wayne's Coffee i Falangallerian. Cafékedjans hundrade. Foto: Esbjörn Johansson
  • Förevigat ögonblick. En fotograf fanns på plats för att föreviga studenternas sista gymnasiedag på Hagagymnasiet. Mediaeleverna fick instruktioner om hur de skulle sitta.
  • Enda tjejerna i klassen. Erica Persson och Moa Liljeholm på Erikslundsgymnasiet vet redan vad de ska göra efter studenten. De har fått jobb som lastbilschaufförer.
  • Tidig frukost.

Annons

Studentdagen började tidigt. Hagagymnasiets avgångselever var på plats vid sjutiden för att njuta av champagnefrukost och goda vänners sällskap.

Bland chokladdoppade jordgubbar och dryck till dunkande discomusik har elever i E3B dukat upp för mössignering på gräsmattan framför skolan.

- Det känns pirrigt, nervöst och roligt. berättar Dilan Kizil samtidigt som hon fyller sina vänners mössor med lyckönskningar.

Plötsligt springer alla mössprydda elever mot aulan. Det är dags för det traditionsenliga aulaspringet framför ettorna och tvåorna.

- Det var alltså årets studenter, förklarar en man från scenen när lugnet återigen lagt sig i aulan.

Stojet och stöket har nu flyttat in i matsalen där eleverna bjuds på smörgås och cider. Det är dukat i blått och gult.

- Vad är det vi firar egentligen? Att vi är arbetslösa? utbrister plötsligt en student till en annan.

Sedan fortsätter festen.

På Ljungbergsgymnasiet delas betygen ut och anhöriga väntar otåligt med sina plakat.

Flera elever i transportklassen FPTP3 på Erikslundsgymnasiet har redan koll på framtiden.

- Jag har börjat jobba. Jag kör lera och grus och trivs hur bra som helst, säger Erica Persson som är en av flera elever, men en av få tjejer, som tagit lastbilskörkort och redan har jobb.

Efter Soltorgsgymnasiets skolavslutning i Folkets hus bär det av mot Soltorgsparken. Med Borlänge skolors musikkår i täten går den högljudda marschen på väg mot de anhörigas mottagande.

Soltorgsgymnasiets studentsång blandas med Hushagsgymnasiets studentvrål. På Cozmoz trappa skickas klass efter klass ut.

- Det känns jättebra och jag är nöjd med mina betyg, säger Malin Dahl från hotell- och restaurangprogrammet.

Vägarna fylls med tut och skrål. Hagagymnasiets studenter är sist ut bland årets studenter.

- Det känns spännande, säger Gustav Söderström på Hagagymnasiets ekonomiprogram strax innan utspringet.

- Men det känns lite sorgset också. Det är ju sista gången man lämnar skolan, tillägger Gustav.

Studenterna ställer upp i skolans nya entrékorridor. De har så bråttom att skjutdörrarna inte hinner med, en klass får bromsa för att dörrarna ska öppnas.

I ett tjoande och tjimmande springer sedan klass för klass ut. De sjunger för full hals. De möter sina anhöriga. De kramas.

Och den ljusnande framtiden är deras.

Se bildspel från studenten! Klicka på länken nedan

Mer läsning

Annons