Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort underskott för Borlänge kommun

Annons

Prognosen, som bygger på årets första fyra månader, pekar på ett årsresultat på minus 34 miljoner kronor vid årets slut. Det är hela 74 miljoner sämre än budget.

Om trenden håller i sig blir det sämsta resultatet på tio år. Driften går mot ett underskott på nästan 70 miljoner kronor. Verksamheten gör slut på mer pengar än vad som är bra för den långsiktiga ekonomiska utvecklingen.

Nils Persson är oroad:

- Det finns anledning att höja ett varningens tecken och ta detta på största allvar. Driftkostnaderna är fortfarande ett problem. Vi ska se vad vi kan göra.

Ingen nämnd eller resultatenhet visar ett överskott, några håller dock sin budget. Förklaringarna till det befarade underskottet är flera. Bland annat har kommunen beslutat om plusjobb, vuxenutbildning och arbetsmarknadsåtgärder efter minskade statsbidrag. Dessutom har beslut tagits om satsningar på bland annat förskolan.

- Det kostar 10-15 miljoner, konstaterar Nils Persson om besluten.

Inom sociala ökar vårdkostnaderna rejält och socialbidraget kan också bli högre på grund av försämrade villkor för bland annat a-kassan. Fastighetsunderhållet är också en tung minuspost liksom brist på boendeplatser inom omsorgsnämndens verksamhetsområde.

I nästa vecka ska finansutskottet diskutera det ekonomiska läget, med bokslutsprognosen som grund. Samtliga enheter kommer att få i uppdrag att undersöka vilka åtgärder som kan vidtas för att sänka kostnaderna.

- Vi ska försöka uppnå budget, vi behöver ha ett överskott, säger Nils Persson.

Den budget som kommunfullmäktige fastställde skulle ge ett överskott på 40 miljoner. Istället ser det alltså just nu ut att bli ett underskott på 34 miljoner.

Mer läsning

Annons