Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadstorp på gång i Borlänge

/
  •  Foto: Stina Rapp
  • Unna sig livskvalitet. – Det är lika bra att anpassa sig till ett bekvämt boende. Ett trevligt, där man kan ta sig ut och in lätt. Arne Ludvigsson är stadsarkitekt på Borlänge kommun och vill skapa en ny form av självständigt äldreboende.  Foto: Johan Larsson
  • Toppkandidat. Här i Bergslagsbyn, på det obebyggda området norr om Prosgatan, kan tio stadstorp stå klara om 1,5 år.  Foto: Stina Rapp

Annons

- De flesta som blir äldre verkar drömma om sin egna lilla täppa, där de kan odla sin egen gräslök...

Sådana tankar kretsar i huvudet på Arne Ludvigsson och för ett par år sedan föddes därför idén om stadstorp: Ett boende när ålderdomen gör det svårt att bo kvar i villa, men kärleken till det egna huset likväl står i full blom.

- Du vet i AMF´s reklam när man möter sig själv som gammal, då är man alltid pigg och aktiv och springer på stränderna med sitt gråa hår. Men det finns en annan situation också, när man är rörelsehindrad och behöver anpassa livet lite.

Arne Ludvigsson är stadsarkitekt på Borlänge kommun. Sedan en tid tillbaka är han ansvarig för projektet att bygga mer lättskötta boenden i Borlänge, som är mindre och mer lämpade att bo i när man blir gammal. Under våren har en enkätundersökning på kommunens hemsida fångat ett 30-tal intresserade. Bland sju föreslagna områden är två överlägset populärast: Norr Vintervägen på Östermalm och Norr Prosgatan söder om Bergslagsbyn.

- När barnen flyttar hemifrån, då står man där och tänker "Oj, är det i det här stora huset vi ska bli gamla?"

Man blir ofta "sementerad" i den bostad man har när barnen är små, men den är sällan lätt att bli gammal i, menar Arne.

- I dag finns det inte plats på de kommunala äldreboendena förrän man är riktigt skröplig, så många bor kvar hemma länge. Då är det lika bra att anpassa sig till ett bekvämt boende. Ett trevligt, där man kan ta sig ut och in lätt.

Höga trösklar, smala dörrar och trånga badrum kan kännas som en bagatell när man är ung och "akrobatisk", som Arne Ludvigsson uttrycker det. Men när ålderdomen knackar på kan dessa små hinder bli skillnaden mellan att kunna och inte kunna gå ut.

Idén till stadstorpen väcktes för ett par år sedan, när Arne och den pensionerade byggmästaren Per Hasselberg pratade om att tvingas flytta från sin villa till lägenhet. Tankar på liknande projekt finns lite här och var i landet, men Arne säger att man i Borlänge har borrat lite djupare.

Här rör det sig om enplansbostäder på ungefär 100 kvadratmeter och med en liten trädgård.

- Idén ligger i tiden, säger Arne.

Han gissar på att priset på ett stadstorp kommer att ligga kring 1,5 miljon, men om det blir eget ägande eller hyresrätt är inte klart.

- Det här boendet väljer man inte för att det är billigt. Man måste fråga sig själv om man är värd att kosta på sig en behaglig ålderdom. Det handlar om livskvalitet och det är en viss känsla att kunna gå ut i trädgården och hämta tidningen.

Planerna på att bygga de här stadstorpen, på obebyggda områden i Bergslagsbyn och på Östermalm, har dock inte bara bemötts av jubel.

- Är det något folk avskyr så är det ju att få grannar, förklarar Arne.

- "Bygg gärna, men inte här".

Under hösten ska sammanställningen av enkäten presenteras för politikerna, och om allt går vägen kan bygget sätta fart strax därpå.

Arne Ludvigsson tror att stadstorpen kan stå klara om 1,5 år om allting går smidigt.

- Det kan bli fyra, fem hus, men det kan också bli tio i ett enda svep.

Han kan absolut se sig själv bo i ett stadstorp i framtiden.

- Ja, jag tror verkligen på den här idén.

Mer läsning

Annons