Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Springer så långt hon kan på 24 timmar

Trött efter en arbetsdag? Ansträngande när man måste jobba övertid, gå på gym, hämta barnen och får en sen kväll? Pröva då att springa i ett sträck i hela 24 timmar. Det är vad Maria Jansson från Kvarnsveden gör på lördag för att försvara sitt EM-guld.

Annons

Maria Jansson, ultramaratonlöpare från Kvarnsveden, ska försvara sitt EM-guld i Frankrike i helgen.

I Albi, Frankrike, hålls det Europamästerskap i ultramaraton i helgen. Maria Jansson från Kvarnsveden åker dit för att försvara sina medaljer från i fjol, genom att springa så långt hon bara kan på 24 timmar. Som ett Le Mans för löpare.

– Det är inga problem så länge man rör på sig. Jag brukar ladda upp med jello och sportdryck, säger Maria Jansson.

Till vardags jobbar hon heltid som officer på militärskolan i Karlberg. Sportintresse har funnits inom familjen och det kom naturligt att hon skulle ägna sig åt någon slags idrott.

Hon åkte först längdskidor för Kvarnsveden, men när hon läste till officer så blev det en annan idrottsbana.

– Jag gick på en föreläsning om ultramaraton och fick reda på att det finns tidslopp. Först tänkte jag att det är alldeles för långt för att klara, men sen prövade jag 6 timmar och sedan 24. På den vägen är det, jag upptäckte att det nog är detta jag är bra på, berättar Maria.

Läs också: Jonas sprang 100 kilometer på åtta timmar

I ett vanligt maraton så kan man inte bryta, men i det här står det alla fritt att ta hur många pauser som helst. Ingen måste springa alla timmarna. Men ska du vinna så är det bara att knata på enligt Maria.

– Självklart måste man ta toapauser, men jag jobbar på att få ner dem. Visst kan man stanna när som helst och starta igen från samma plats. Men du har 24 timmar på dig och ska du ta dig så långt som möjligt är det bara till att springa, säger hon.

Hon vann individuellt EM-guld i grenen ifjol, och tog silver ihop med landslaget. Maria innehar också det nordiska rekordet på 242 686 meter. Det är fjärde året i landslaget för Marias del.

– Jag börjar bli stingslig och vill bara iväg nu och springa. Primära målet är att försvara medaljerna, träningen har gått väldigt bra så det ser positivt ut, säger Maria.

24 timmars tidslopp

Alla distanser längre än maraton kallas för ultramaraton.

24-timmars lopp har ingen SM-status ännu, men det utövas både världsmästerskap och europamästerskap.

Alla springer på en slinga som är 1100 meter lång.

Läs också: Han sprang i 15 timmar

Läs mer om Borlänge här

Maria Jansson, ultramaratonlöpare från Kvarnsveden, ska försvara sitt EM-guld i Frankrike i helgen.

Mer läsning

Annons