Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören är en höjdare på fönsterputsning

/
  • Många patent. Sören Samuelsson har patent på tolv produkter inom fönsterputsningsbranschen.  Foto: Janne Eriksson
  • På besök. En gång om året besöker Sören sina föräldrar i Borlänge i ungefär tre veckor. Det var något han började med först han blev frälst. Innan det gjorde han det två, tre gånger under alla de år som han bott i USA.  Foto: Janne Eriksson
  •  Foto: Janne Eriksson
  • Hojen kvar. Hemma i USA har Sören två motorcyklar men ingen av de har han med sig till Sverige. Istället har han fått låna en av en kompis i Borlänge.  Foto: Janne Eriksson

Annons

I början av 70-talet åkte Sören Samuelsson till USA för att hälsa på en kompis. Väl där blev han enormt förtjust i människorna som han tyckte var väldigt snälla och hjälpsamma.

- Och sedan var det ju vädret. Det är sådant här väder året runt, det kanske regnar tre gånger per år högst, säger han och syftar till det varma sommarvädret som bestämde sig för att komma fram till slut.

När han åkte till USA jobbade han för Hallsta Hammar resemontage och tjänade mycket pengar. Han hade jobbat och tjänat så pass mycket pengar att han kunde ta semester i åtta månader. Efter sex månader började pengarna ta slut och han behövde ett jobb för att försörja sig. Men även för att lära sig engelska som han inte pratade.

Han fick ett jobb som fönsterputsare som han tog för att lära sig språket för att sen kunna hitta ett annat jobb. Efter tre år startade han ett företag inom samma bransch. Han började uppfinna, och senare tillverka, verktyg för fönsterputsning. Företaget heter Sörbo i hela världen utom i Europa där det inte får heta det för att det redan fanns ett företag med det namnet. I Europa heter det istället SPC, Sörbo Products Company. Namnet Sörbo kom hans fru Winni på. Hon tog de tre första bokstäverna i hans förnamn och satt ihop de med hans mellannamn Bo.

- Det finns ju ett ställe som heter det i Sverige. Tänk att en amerikan kan komma på det namnet.

De är ett av de tre största företagen i världen på verktyg för fönsterputsning. De tillverkar ett par hundra olika verktyg för att rengöra fönster. Tolv av de produkterna har Sören Samuelsson patent på. Eftersom det redan fanns andra företag på samma marknad förstod han att man var tvungen att satsa lite extra och på det bästa.

- Vi är dyrast på marknaden. Vi har svensk kvalitet, den bästa kvaliteten.

Men jobbet har inte bara inneburit frid och fröjd. Det har krävt mycket jobb och resande över hela världen för att sälja så mycket som möjligt. De tre barnen fick komma i andra hand.

- Jag har aldrig haft tid för mina barn, jag var arbetsnarkoman.

Det hårda slitet på jobbet ledde också till missbruk. I över 20 år var Sören alkoholist. Missbruket slutade i och med att han blev frälst för fem år sen. Det var inte han som tog initiativet till det utan hans och fruns tre barn, som också hade missbruksproblem. Först kom sonen hem och berättade att han hade blivit frälst.

- Kära nån är du tokig karl, sa jag till honom.

Två år senare var alla barn frälsta och alla tre försökte övertala Sören om att också bli frälst men han var inte lättövertalad.

- Jag ville inte ha något att göra med Gud.

Ytterligare några år senare och efter fjärde besöket i kyrkan, då han faktiskt lyssnade på pastorn bestämde han sig. Han skulle bli frälst.

- Alla dina synder skulle förlåtas om du blev frälst. Är man så gammal som jag är har man gjort en hel del.

- Det var det mest underbara jag har varit med om. Det kändes som att en stor börda föll från axlarna.

Efter det blev livet totalt ändrat för hans del. Inget mer supande och svärande och han har insett att det finns mer i livet än bara jobb. Han har slutat rest runt i världen för att sälja och lägger mindre tid på arbetet numera.

- Jag gör bara sådant som är roligt.

Fakta: Sören Samuelsson

Ålder: 60 år.

Familj: Frun Winni Samuelsson, Barnen Artur 38 år, Anette 38 år och Melinda 28 år.

Bor: Palm Desert, två och en halv timmars körning öst om Los Angeles i öken.

Intressen: Att sprida Guds ord. "Det bästa jobbet jag har haft."

Mer läsning

Annons