Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarutställning på biblioteket

/
  • Ny utställning. På måndag startar kulturenhetens sommarutställning. Katarina Tegen-Höckerlind tror att den kommer att locka många besökare.
  • 37 verk. Här, i bibliotekets utställningssal har kultursekreterare Katarina Tegen-Höckerlind och biblioteksassistenten Magnus Söderberg hängt upp de utvalda alstren.

Annons

Idén föddes för tio år sedan, då enheten anordnade en liknande utställning. Nu har det återigen blivit dags för Kulturenheten att visa verk som är inköpta av Kulturnämndens konstinköpskommitté de senaste tio åren. På sommarutställningen visas måleri, grafik, skulptur, textil, foto, emalj och blandteknik av 37 olika konstnärer. Under de senaste tio åren har 575 verk registrerats i kommunens konstregister och av dem har 37 valts ut till utställningen, som startar i samband med att biblioteket öppnar den 18 juni. Kultursekreterare Katarina Tegen-Höckerlind tycker inte att det har varit speciellt svårt att välja ut alster.

- Det var ganska lätt. Men det är ju klart att man hade velat ha med mycket mer. På frågan om vilket konstverk som är hennes favorit svarar hon:

- Jag tycker ju om allihop. Men jag är väldigt förtjust i textilen där, säger hon och visar en tavla i blå nyanser, föreställande en häst.

- Den är drömsk och lite mystisk. Jag gillar sättet Maria Ruckman har jobbat med, att den inte är perfekt fyrkantig.

Med på utställningen finns även en Lasse Åberg-tavla, samt en tavla som är målad av borlängebon Erik Westerlund. Där finns också en fantasifull tavla från Estland, flera skulpturer med mera. Sommarutställningen pågår mellan den 18/6 och 9/8, med undantag av lördagar då biblioteket är stängt. Katarina Tegen-Höckerlind tror att det kommer många besökare.

- Ja, det brukar det vara. Det är stor genomströmning här och det är roligt att lokalen ligger som den gör, här i "bibblan".

Fakta: Om konstverken

De flesta konstverken är inköpta från utställningarna i bibliotekets utställningshall men även från andra utställningar, föreningar eller direkt från konstnären. Alla inköpta konstverk fotograferas både med dia-film och digitalkamera. Diabilderna numreras och förvaras i kommunens klimatarkiv. Den digitala bilden kopplas till konstregistrets program "Tavla" där konstverket registreras och dokumenteras. I kommunens ägo finns nu över 2 400 verk registrerade.

Mer läsning

Annons