Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smutsiga lokaler och sparad buffémat som serverades igen – kontroll på hotell avslöjade flera brister

Bristande rengöring, repiga skärbrädor, såser som förvarades utan lock och buffémat som sparades och serverades igen – vid en livsmedelskontroll på ett hotell i Borlänge kommun upptäcktes flera avvikelser.

Annons
Genrebild. Foto: Henrik Montgomery / TT

I slutet av februari genomfördes en livsmedelskontroll på ett hotell i Borlänge kommun – en kontroll under vilken flera avvikelser noterades.

Kommunens inspektörer konstaterade bland annat att det, precis som vid den senaste kontrollen, fortfarande var smutsigt på hyllor och skåp i både omklädningsrum och ovanför varmhållningen. Man poängterade dessutom att den sistnämnda avvikelsen konstaterats vid miljökontorets tre senaste inspektioner.

Och just bristande rengöring var ett återkommande tema – bland annat på golvet i frysarna samt i förrådet där kaffe och te förvaras. Dessutom upptäcktes flera otäta dörrar samt slitna och spruckna golv.

Under rubriken "Säker hantering" noterades att en del av buffématen sparas och serveras igen vid senare tillfällen, att flera skärbrädor var ordentligt repiga och missfärgade samt att dessa används till alla slags livsmedel. Såser förvarades dessutom utan lock – något som man konstaterade gör att de riskerar att kontamineras av smuts och damm från hyllorna ovanför.

Personalen uppgav, enligt rapporten, att endast den senast utställda maten återanvänds. Inspektörerna var dock skeptiska och konstaterade att många gäster passerar maten ute i matsalen och bland annat vinterkräksjukevirus kan spridas. Även vad gäller skärbrädorna finns risk för att diverse bakterier sprids, skriver man i rapporten.

Ansvarig chef på hotellet angav vid inspektionen att de konstaterade avvikelserna kommer att åtgärdas och att man bland annat ska göra riskbedömningar tillsammans med sin livsmedelshygienkonsult.

En uppföljande kontroll kommer att genomföras i början av mars. Vad gäller hanteringen av livsmedel vill miljökontoret att verksamheten, senaste den 30 april, lämnar in en plan för hur man kommer åtgärda avvikelserna.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons