Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutsålt vid Turkiet-premiär

Annons

Natten till igår lyfte det första planet mot Antalya i Turkiet. Ytterligare åtta turer genomförs innan Turkiet-chartern är över för denna sommar.

Stefan Carlsson kan glädja sig åt en bra start. Arrangören Detur hade sålt de 178 platserna man har till förfogande. Planet blev något försenat på grund av problem med en startmotor. Den första turen var senarelagd, jämfört med de åtta som återstår.

De nya reglerna för handbagage hade inte uppmärksammats av alla resenärer. Att det inte är tillåtet att ta ombord drycker, schampo, hudlotion och andra vätskor som tidigare, blev en mindre rolig överraskning. De nya EU-reglerna kom redan i slutet av förra året. En hel del saker togs därför omhand av personalen på flygplatsen.

- Det blev en hel del, vatten bland annat. Sådana flaskor får man inte heller ta med i handbagaget. Men det finns att köpa innanför säkerhetskontrollen, konstaterar Stefan Carlsson.

Han tycker att det är beklagligt att några få kunnat ställa till det så, att det blir sådana konsekvenser för resenärer runt om i hela Europa. Enligt luftfartsstyrelsens rekommendationer omfattar vätskor geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare. Exempel är vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, sprayer och annat med liknande konsistens.

Följande får man ta med, enligt luftfartsstyrelsen: vätska, gelé och spray som får tas med i handbagaget begränsas till behållare som rymmer max 100 ml (1 dl). Behållarna, flaskor, burkar, tuber, ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd. Plastpåsen ska vara återförslutningsbar. Det är tillåtet att medföra en en-liters plastpåse per varje passagerare som har biljett/boardingkort.

- Det är krav som gäller i hela EU, konstaterar Stefan Carlsson.

Mer läsning

Annons