Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluten ungdomsvård för 16-årig våldtäktsman

Annons

- I och med att det är ett väldigt högt minimistraff på våldtäkter blir straffet högt, även om man drar bort ungdomsrabatten så hamnar man på sluten ungdomsvård, säger åklagare Katarina Lindström.

16-åringen har tvingat ett av våldtäktsoffren till samlag vid ett flertal tillfällen under november och december förra året. Samlagen klassas som våldtäkt då 16-åringen hållit fast flickan i armar och axlar, hållit för hennes mun, tagit stryptag och slagit henne i ansiktet. Han har dessutom vid flera tillfällen misshandlat offret under samma period.

Vid den andra våldtäkten rör det sig om grov våldtäkt mot barn då flickan var under 15 år när det hände. 16-åringen tvingade flickan med våld till oralsex flera gånger då händelsen inträffade, en sexuell handlig som är jämförbar med samlag.

16-åringen nekade till båda brotten men eftersom han ljugit om andra händelser, samt att offrens uppgifter stämde överens med vittnens bedömdes han inte vara trovärdig. Sammanlagt ska 16-åringen betala över 300 000 i skadestånd till våldtäcksoffren.

Utöver våldtäkt, tre misshandlar och grov våldtäkt mot barn dömdes 16-åringen även för olaga hot, ofredande och övergrepp i rättssak. Han dömdes till ett års sluten ungdomsvård, vilket motsvarar sex års fängelse om han hade varit vuxen, och han ska utöver skadestånden till våldtäksoffren betala ut drygt 20 000 till i skadestånd till två andra offer.

En 15-årig kompis till 16-åringen dömdes till ungdomsvård och 30 timmars ungdomstjänst för en misshandel. Dessutom ska de tillsammans betala skadestånd på 9 000 kronor till offret.

Mer läsning

Annons