Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräpig tomt kan kosta fastighetsägare 5 000 kronor i månaden

En fastighetsägare i Borlänge kan nu tvingas betala böter på 5 000 kronor i månaden. Anledningen – kommunen anser att dennes tomt är för ovårdad.

Annons

Under 2014 fick byggnadsnämnden i Borlänge in en anonym anmälan rörande en ovärdad tomt.

Vid besiktningen konstaterade man att växtlighet och ved blockerade trottoaren vid fastigheten. Det fanns även en container som saknade bygglov på tomten samt en presenning på taket.

Kommunen gav fastighetsägaren på sig fram till september 2015 på sig att städa upp – något som dock inte hade skett när man en månad efter detta gjorde ett nytt besök hos denne.

Ett nytt åtgärdsföreläggande med hot om vite utfärdades. Detta överklagades till Länsstyrelsen, som avlog överklagan men gav fastighetsägaren ytterligare tid på sig.

Det nya datumet då tomten skulle vara städad sattes till december 2016. Men när man återigen gjorde ett besök i mars 2017 hade det fortfarande inte hänt tillräckligt mycket. Till exempel stod container fortfarande kvar.

Nu har kommunen lämnat över ärendet till Mark- och miljödomstolen. De anser att de ska döma ut ett vite till personer på 5 000 kronor per månad fram tills dess att tomten har städats upp. Det nya datumet för när detta senast måste ske har satts till september 2017.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons