Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se hur soldaterna levde i utställning om bygden och regementet

/
  • Soldat 33 Brus. Det finns många intressanta historier om hur soldaterna levde. Men någon anekdot om soldat 33 Brus hade inte Ragnar Waern.
  • Armborst. Ragnar Waern berättar att armborst var populärt redan på 1400-talet.  Foto: Johan Larsson

Annons

Utställningen "Bygden och regementet" öppnade på Rommehedslägret den 26 maj förra året. Den berör tiden från 1400-talet fram till 1908, då regementet flyttade från Romme till Falun. I vintras hade museet öppet två dagar i veckan, i sommar är det tre dagar. Museet har fem till sju besökare om dagen.

- Ja, det har inte varit överfullt. Det har funnits dagar då det inte har varit någon här berättar guiden Ragnar Waern.

Han visar lokalerna med de olika utställningsföremålen, historietexterna och soldaterna.

- Det är mycket äldre besökare, som kommer ihåg sina fäder som varit anställda inom det här. Unga har ingen kontakt med de gamla soldatyrkena.

Det är synd att inte skolklasser har fått upp ögonen för utställningen, tycker Ragnar Waern. På museet finns nämligen en berättelse som knappt är omskriven i historien, Slaget i Villmanstrand, då svenskarna förlorade. Men Erik Larsson från Mora har skrivit om händelsen och sitt liv i dagböcker, som idag finns att beskåda i Helsingfors.

Utställningen innehåller även en del mer "kända" kapitel, som när Engelbrekt lyckades samla ihop Dalarnas bönder till strid mot Erik av Pommern. Och de äldre kanske minns att det brukade vara upp emot 20 000 personer vid Rommehed på midsommaraftonen, då soldaternas respektive kom och hälsade på.

- Då var Rommehed det stora nöjesfältet i Dalarna, berättar Ragnar Waern.

Hur soldaterna levde är ett intressant inslag i utställningen. Här kan man läsa vad minimikraven var för att bli soldat på den tiden, att man i första hand valde långa och välbyggda karlar. Kriterier som genast för tankarna till hur små folk på den tiden lär ha varit eftersom minimikraven stämmer in på en kvinnokropp i dag. Ragnar Waern berättar att soldatens lön bestod av bland annat livsmedel, tobak och brännvin.

- Om det hände soldatens familj något tråkigt stod det i kontraktet att soldaten skulle få mer brännvin, säger han och tillägger skämtsamt:

- Så redan på den tiden visste de vad man skulle göra.

För den som är intresserad av att få mer än ett axplock av utställningen är det bara att bege sig till Rommehed, där Ragnar Waern sitter och väntar på att få dela med sig av sina otroliga historiekunskaper.

Fakta: Rommehedslägret

1908 flyttade Dalregementet vid Rommehedslägret till Falun. Rommehedslägret blev kurs- och repetitionsövningsområde och användes av Försvarsmakten fram till 1988. Vid nedläggningen av Dalregementet år 2000 fanns ett intresse från enskilda och försvaret att bevara något av historien. Med stöd av Kungliga Dalregementets kamratförening i Falun och Föreningen Rommehed i Borlänge bildades i september 2003 Föreningen Dalregementets museer med mål att bevara och vidareutveckla Dalregementets historia.

Fakta: Minimikraven för en soldat 1887

Längd: 165 centimeter

Bröstvidd: 80 centimeter

Vikt: 55 kilo

Ålder: 17-36

Mer läsning

Annons