Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkta straff för rånet mot rullstolsburne Loa Anderzon i Borlänge

Svea Hovrätt sänker straffet för två av de personer som i höstas rånade rullstolsburne Loa Anderzon i Borlänge. Hovrätten bedömer det som rån – inte grovt rån.

Annons

Hovrätten sänker straffet för två av de åtalade och dömer dem för rån – inte grovt rån som Falu tingsrätt bedömde händelsen.

Det innebär att den 24-årige man som i tingsrätten fick fyra år och sex månaders fängelse får straffet sänkt till tre år och sex månader. Någon ändring i skadeståndsfrågan blir det inte.

24-åringen har hela tiden nekat till att ha haft något med rånet att göra, men rätten anser att bevisningen är övertygande.

Loa Anderzon berättade i Falu tingsrätt om vad han utsatts för.

Det var i höstas som tre män tog sig in i Loa Anderzons bostad, tvingade till sig bankkort och tog ut pengar från hans konto. Under hot kvarhölls han i bostaden och han kunde inte kalla på hjälp.

Hovrätten anser att rånet mot Loa Anderzon inte ska bedömas som ett grovt rån.

Hovrätten menar visserligen att gärningen är av allvarligt slag. Det är också försvårande att det varit fråga om tre förövare som under ett långt händelseförlopp utsatt målsäganden,som haft mycket begränsad möjlighet att värja sig, för brott i hemmet.

Men hovrätten anser att det våld som förekommit varit begränsat.

"Hot har visserligen förekommit i samband med en kniv, men detta hot skiljer sig inte på något avgörande sätt från hot som förekommer vid rån".

Läs även: Loa berättar om rånet

Rånarna har enligt hovrätten inte heller visat "fullständig likgiltighet för hans situation".

Hovrätten beslutar också att 24-åringen ska stanna i häkte tills det att fängelsestraffet kan verkställas.

17-åringen, som i tingsrätten fick tio månaders sluten ungdomsvård för grovt rån, får sitt straff sänkt till sluten ungdomsvård i nio månader för rån.

När det gäller 18-åringen, som i tingsrätten dömdes till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader för en rad brott, prövas inte hans överklagan.

Detta beroende på att han avgett en så kallad "nöjdförklaring". Då hade Svea hovrätt inte möjlighet att pröva överklagan.

Mer läsning

Annons