Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samedag på Immanuelskolan

/
  • Helena Lagerqvist hjälpte eleverna baka ihop det samiska tunnbrödet, gahkku, som de sedan fick grädda över elden.
  • På skolgården bjöds eleverna på samisk mat, pinnbröd, renskav och lingonsylt. Victoria Hedström som visar upp sin mat tyckte maten var jättegod.

Renskav, gahkku och lingonsylt serverades på Immanuelskolans skolgård i torsdags när eleverna hade "samedag" på schemat.

Annons

Doften av nybakad gahku, ett samiskt tunnbröd, spred sig över skolgården under torsdagen när dagens skollunch tillagades.

– Vi gör det här för att eleverna ska lära sig mer om Sveriges folkslag, säger läraren Annika Vesterlund som förklarar att eleverna under dagen fått lära sig mer om den samiska kulturen.

Förutom att tillaga typisk samisk mat har skolans tjugotvå elever även fått se på film, lyssnat på ett föredrag om samer och jobbat med samiskt hantverk.

– Jag tycker det har varit jättekul i dag, säger Victoria Hedström, 11 år.

På frågan om vad hon har lärt sig om samerna som hon inte visste innan, svarar hon:

– Att det bor många samer i Stockholm!

Även Sebastian Wikström, 10 år är nöjd med samedagen.

– Jag tycker det har varit roligt att äta den samiska maten och se på film. Men det var även kul att baka och kavla ut brödet som vi sedan lade över elden, säger han.

Iklädd sina samekläder höll Helena Lagerqvist som är same och förälder till en av eleverna i alla aktiviteter.

– Det är trevligt att kunna dela med sig av sin kultur, men en del saker har moderniserats, säger hon och berättar att hon numer bakar gahkku på råvaror som inte användes tidigare.

Mer läsning

Annons