Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-löfte om lägre hemtjänsttaxa

/
  •  Foto: Johan Solum

Annons

- I min vision är hemtjänst gratis, och det här är en liten bit på väg, säger Doris Brodén, omsorgsnämndens ordförande.

På en presskonferens i går berättade hon och kommunalrådet Kenneth Persson om vilka förbättringar Socialdemokraterna vill göra för de äldre både lokalt och på riksplanet under de närmaste fyra åren

- När människor börjar fundera på att söka hemtjänst vet jag att många tvekar på grund av kostnaderna, säger Kenneth Persson och fortsätter:

- För många som får möjligheten innebär hjälpen att risken minskar att de sliter ut sig i förtid.

- Och att förutsättningarna ökar att de kan bo kvar hemma längre, fyller Doris Brodén i.

Socialdemokraterna lovar mer personal inom vården i Borlänge under nästa mandatperiod.

- Exakt hur många fler det blir fråga om är för tidigt att säga, men vi vill öka resurserna så att personalen ska få mer tid att till exempel sitta ner och prata med de boende i vård- och omsorgen, som förr då man hade mer personal, säger Kenneth Persson.

Ett annat vallöfte är att öka tiden för personalutbildning och förstärka anhörigstödet ytterligare. När det gäller det sistnämnda letar kommunen större lokaler. Utrymmena Träffpunkten i Dalen räcker inte riktigt till längre.

Maten i de särskilda boendena i kommunen vill Socialdemokraterna också satsa ytterligare på.

- Vi lagar ju all mat på plats, men på de flesta ställena finns bara en rätt. Det vill vi ändra på så att det åtminstone blir två rätter att välja emellan, säger Doris Brodén.

Socialdemokraterna vill vidare skapa fler gruppboenden för funktionshindrade, återinföra syn- och hörselinstruktören och FUB-föräldrarådgivaren samt ytterligare utveckla Tunet för handikapp- och rehabiliteringsbad.

Socialdemokraterna i Borlänge lovar också skapa flera korttidsplatser och omsorgsboende samt utveckla demensteamet.

- Med teamets hjälp kan många stanna kvar hemma längre och därför vill vi att deras verksamhetsområde ska omfatta hela kommunen, säger Kenneth Persson och fortsätter:

- Vi har fått lov att spara in på mycket under de senaste åren. Nu har vi fått ordning på ekonomin och nu finns det utrymme i budgeten, men vi kommer att vara noga med att se till allt vi gör är finansierat.

Doris Brodén konstaterar avslutningsvis att föreningsbidragen blir kvar i kommunen med ett Socialdemokratiskt styre.

- Moderaterna har sagt att de tänker ta bort föreningsbidragen, det skulle få riktigt negativa konsekvenser för väldigt många, säger hon och fortsätter:

- Ta bara pensionärsorganisationerna, det som de får in på medlemsavgifter räcker inte långt och de skulle också förlora bidragen till lokalerna, Många äldre skulle inte komma ut och vara så aktiva som de är i dag och det skulle i sin tur också drabba många på olika boenden som regelbundet får besök av medlemmar som förgyller deras vardag på olika sätt.

Mer läsning

Annons