Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockfotografen måste höra dalmål

/

Annons

Hon var i Borlänge för att föreläsa om hur hon har nått dit där hon är idag, vilket inte har varit en lätt resa. Därför tycker hon det är så kul att hon fick hålla en av föreläsningarna för gymnasieungdomar. Det är nämligen den målgrupp som hennes företag Rockfoto riktar sig till.

- Vi vill ha unga, oetablerade fotografer. Jag vet själv hur svårt det var, att ingen tog mig på allvar. Och idag är Dagens Nyheter vår största kund.

Emma Svensson är 24 år gammal och självlärd inom foto. Hon har redan blivit utsedd till Sveriges bästa rockfotograf två år i rad. Hon är dessutom den enda som blivit det.

- Mitt mål var att vinna någon gång. När jag vann 2005 tänkte jag att ingen har vunnit två år i rad så då ställde jag upp en gång till och vann igen.

Gårdagens besök är inte är inte det första som hon gör i Dalarna och Borlänge. Hon har tidigare fotograferat på festivalen Peace & Love och Borlängebanden Mando Diao och Sugerplum Fariy en hel del.

- Jag tycker om Borlänge. Ibland åker jag bara dit för att umgås, säger hon.

- Sedan har ni er dialekt! Ibland måste jag ringa upp någon av mina vänner i Sugerplum Fariy bara för att höra dialekten. Jag älskar dalmål.

Emma Svensson går inte längre till konserter utan kameran. Hon vill inte riskera att missa den där perfekta bilden som hon försöker vara beredd på när den kommer.

- Jag tycker om det oväntade, när det händer något oväntat. Som när någon hoppar upp i luften.

- Den bästa bild jag tagit är en bild på The (International) Noise Conspiracy. Lars, bandets gitarrist, kastar upp sin gitarr i luften och jag lyckas fånga det med perfekt skärpa.

Hon planer på att komma till Borlänge snart igen. För som det ser ut nu är Rockfoto officiella fotografer till Peace & Love.

- Vi kommer nog att vara där med sex fotografer.

Fakta Emma Svensson

  • Driver internetsajten Rockfoto, Skandinaviens största bildbyrå för livebilder.
  • Utsedd till Sveriges bästa rockfotograf 2005 och 2006.
  • Fick Manifest-priset 2005 för bästa musikmedia för sitt företag Rockfoto.
  • Utsedd till 2007 års mest lovande internetentreprenörer, hetaste tjejer och en av den nya media-eliten av bland annat Vecko-Revyn, Att:ension och InternetWorld.

Mer läsning

Annons