Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renata gillar utmaningar

/
  • Föreläste. Äventyrerskan Renata Chlumska har besökt Teknikdalen där hon berättade om sina strapatser runt om i världen.

Annons

Det var 1995 som Renata Chlumska började intressera sig för klättring och anmälde sig till en kurs. Instruktör där var äventyraren Göran Kropp och snart var de bägge ett par. Något som innebar att Renata hamnade mitt i hetluften när det gällde äventyr.

- Göran planerade att cykla till Nepal, bestiga Mount Everest och sedan cykla hem igen. Det var en grej jag direkt kände att jag ville vara med på, berättade Renata.

Men tji fick hon. Nästan i alla fall.

Göran Kropp ansåg att han inte kunde ha flickvännen som medcyklist då det kunde förringa hans egen insats och därmed spoliera sponsorernas intresse. Renata fick istället nöja sig med att resa med filmteamet.

- Men efter att han bestigit Mount Everest så lyckades jag övertyga honom om att jag skulle cykla med hem. En resa som tog fyra månader och var en helt fantastisk upplevelse som gjorde att jag insåg att även jag kan klara svåra utmaningar.

Efter det har äventyret var såväl Renatas liv som yrke. Hon var den första kvinnan på över 8000 meters höjd, utan syrgas dessutom, hon har cyklat, paddlat och gått totalt 18200 km under ett annat äventyr, hon har stått på toppen av Mount Everest och hon har balanserat på en ytterst smal klippkam med kilometerhöga tvärstup på bägge sidor.

- Jag tycker om att tänja på gränser och se vad jag klarar av, förklarade Renata sin drift.

Men allting började med ungdomens familjesemestrar som genomfördes på tjeckiskt manér.

- Min föräldrar kommer från Tjeckoslovakien och på somrarna packade vi bilen full med tält, sovsäckar, spritkök och släktingar och åkte iväg utan egentligt mål. När det blev kväll körde pappa in på någon grusväg där vi slog upp tälten och mamma gjorde mat till oss alla på det lilla campingköket.

- Jag tror att det har lärt mig väldigt mycket, t ex att ta dagen som den kommer, att kunna anpassa sig och att hela tiden hitta nya spännande vägar framåt.

Men givetvis kräver detta uppoffringar. Under 1998 innebar Renata Chlumskas äventyrliga yrkesval exempelvis att hon tränade fyra timmar per dag fem dagar i veckan i ett helt år.

- Det finns inga genvägar om man vill nå toppen. Det är en tuff och slitsam resa, men det är värt det, menade kvinnan som också varit på toppen av världen.

Mer läsning

Annons