Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priserna på sista-minuten stiger

/
  • Populärt. Kryssningar blir allt populärare, speciellt karibienkryssningar till vintern.  Foto: Jan Dalevall

Annons

Även om folk inte ändrar sina resvanor allt för mycket har folk slutat planera sommarresorna i förväg. Man väntar helt enkelt för att se hur vädret blir hemma. Därför skjuter priserna på sista-minustenresorna i höjden och blir nästan lika dyra som andra resor. Några hundra kronor billigare kan det bli att ta en sista-minutenresa. Det människor idag bokar tidigt är vinterresorna som bokas för fullt redan nu. Och det är Thailand som är destination nummer ett.

- De trodde det skulle bli katastrof efter tsunamin men det blev precis tvärsom. Folk gör som grannen gör. Vi har haft folk som kommer in efter Thailandsresan och bokar nästa resa dit, säger Fia Carlsson, resesäljare på Big Travel.

På siste tiden har USA blivit allt mer populärt och Fia Carlsson tror att det främst beror på att dollarn står så lågt. Även kryssningar har blivit väldigt populära. På sommaren är det kryssningar i Östersjön och i medelhavet och på vintern Karibien.

- Det bokas mer kryssningar nu än någonsin. Folk har kommit på att det är väldigt prisvärt. Du bokar i princip in dig på ett fyrstjärnigt hotell för 800-1 000 kronor natten. Då ingår allt utom dryck. För barn upp till 17 år kostar det mellan 1 500-2 000 kronor per vecka så det är väldigt prisvärt för barnfamiljer.

Annars åker barnfamiljer från Borlänge främst till Turkiet och Kreta, som kommit tillbaka rejält på sista tiden.

- Folk åker tillbaka till Grekland för de har råd. Förut åkte de till Turkiet för att det var billigt men nu har priserna jämnat ut sig.

Även ungdomarna åker mycket till Turkiet men kanske främst till Sunny Beach i Bulgarien.

- Sunny Beach har blivit ett riktigt partyställe. Det är billigt att festa där.

Trots att allt fler åker utomlands på sommaren så väljer de äldre att stanna hemma. De åker mest i maj och september och helst till Kreta, Mallorca och Madeira.

Fia Carlsson älskar själv att vara ute och resa och tycker inte att människors resdestinationer ändras tillräckligt mycket. Hennes senaste resmål gick inte till svenskarnas favoritställen men det är något som hon rekomenderar.

- Alla borde åka till Afrika då och då. Djurlivet är fantastiskt, och människorna. Man läser på mer när man åker dit så man kan mer om de länderna.

Mer läsning

Annons