Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prio ett: tak över scenen

/
  • Prio ett. Ett tak över scenen har högsta prioritet. Utgångspunkten för diskussionerna är det examensarbete som Sofia Stenberg gjort.
  • Inte förstöra. Målet är att utveckla Älvhagen utan att förstöra naturmiljön.
  • Olika alternativ. Riktiga sittplatser - eller bara gräs? Eller kanske en kombination?
  • Stora möjligheter. Landskapsarkitekt Katarina Nilsson ser stora utvecklingsmöjligheter för Älvhagen.

Annons

Borlänge Energi har fått pengar från vattenregleringsfonden för att kunna arbeta med planerna på att utveckla Älvhagen. En referensgrupp har bildats med representanter för olika intressenter.

I augusti ska förslaget vara klart, och färdiga handlingar finnas framme.

- Vi är mitt uppe i en diskussionsfas, berättar landskapsarkitekt Katarina Nilsson.

Högsta prioritet har ett tak över scenen. Olika varianter diskuteras. Målet är att störa utsikten så lite som möjligt. När det gäller den branta slänten behöver den justeras. Frågan är om det ska vara riktiga sittplatser, gradänger, eller enbart gräs.

- Vi diskuterar hela tiden ambitionsnivån i olika detaljer, om vi ska välja en dyrare eller billigare lösning.

Stigen rakt genom området vill gruppen flytta. Det talas även om möjligheten att få en naturlig koppling till Gammelgården. Och att göra området mer attraktivt för utflykter.

Många olika hänsyn måste tas. Drillflickorna ska få det utrymme de behöver. Miljön får inte förstöras. Tanken är att utforma förslaget så att en utveckling kan ske etappvis. Några pengar till insatser finns dock inte i någon budget i dagsläget.

- Vi diskuterar möjligheten att söka EU-bidrag och sponsring, säger Katarina Nilsson.

Som grund för det pågående arbetet ligger det examensarbete som Sofia Stenberg gjort. Nilsson ser det som en jättebra utredning. När handlingarna är klara ska de presenteras för kommunens politiker, och då kommer även frågan om finansiering att bli högaktuell.

- Det är första steget att få veta vad vi kan göra. Man har sagt ja så här långt politiskt, att göra en projektering. Från arrangörshåll ser man det här som en attraktiv plats.

Mer läsning

Annons