Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt möte om klotterproblem

Annons

För en månad sedan satte fritidsnämnden och Borlänge KFUM gemensamt upp ett graffitiplank i Folkets park. Något som var tänkt att ge graffitiintresserad ungdom någonstans att utöva sitt intresse på lagligt sätt.

Polisen var inledningsvis kritisk till satsningen och befarade att det hela skulle leda till mer klotter runt om i Borlänge. En åsikt som också fick stöd i att antalet anmälda klotterfall i Borlänge nästan tredubblats sedan planket sattes upp jämfört med samma period förra året.

På måndagen höll polis, fritidsnämnd, KFUM och graffittiungdom ett möte där läget diskuterades och det hela utmynnade i en positiv anda.

- Absolut. Jag tyckte mötet gav en hel del, inte minst visade det att vi nu alla är inne på samma linje och ska samverka för att få detta att fungera, säger Ola Brossberg.

Ökningen av klottret var givetvis något som diskuterades på mötet. Men framför allt lade man kraften på att blicka framåt och försöka vända det hela till något positivt.

- Det är självklart inte bra att klottret ökat, men nu ska vi se framåt och det gör vi bäst genom att börja om från ruta ett och nu försöka bearbeta de ungdomar som står för klottrandet.

Ola Brossberg betonar också att ungdomarnas egna engagemang i projektet är viktigt.

- Vi har en väldigt bra dialog med graffitiungdomen och personligen är jag mycket hoppfull. Killarna visar upp ett stort engagemang och de kommer nu att bearbeta de som klottrar för att få dem att inse att de förstör för alla.

Samtidigt finns ändå hotet om ett borttagande av graffitiplanket kvar.

- Är det så att klottersituationen dramatiskt förvärras så får vi naturligtvis ta oss en tankeställare. Men jag är som sagt hoppfull och tror att ungdomen tar det ansvar vi ger dem.

Ett nytt möte i frågan är planerat att hållas i början av september.

Mer läsning

Annons