Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vill få igång grannsamverkan i Tjärna Ängar

Under fredagseftermiddagen besökte polisen ett äldreboende i Tjärna Ängar för att informera och uppmuntra till grannsamverkan.
Efter ett år då brottsanmälningarna har ökat rejält i området tror polisen att grannsamverkan kan ha effekt.

Annons

I och omkring två hus på klöverstigen i Tjärna Ängar så har antalet anmälda brott ökat markant det här året. Mellan 2013 och 2015 anmäldes drygt ett dussintal brott. Mellan 1 januari och 17 oktober anmäldes 31 brott, varav den största delen stölder.

– Det är inte unikt för dessa två hus, det ökar i stort i området. Men bara för att det är fler anmälningar så betyder det inte att det är fler brott, säger Erik Gatu, kommunpolis.

Betyder det att stölderna inte har ökat?

– Vad gäller inbrott och det man stjäl i bostäder är ändå min magkänsla att det har ökat i det här boendet, eftersom de brotten nästan alltid anmäls. Tittar man på brottsligheten rent allmänt här i området så har nog vår närvaro gjort att det anmäls mer och det gör att den dolda brottsligheten har minskat i stället, berättar Erik Gatu.

Kommunpolis Erik Gatu informerar boende på Klöverstigen 16 i Tjärna Ängar om hur man kan få igång en grannsamverkan.

Ett sätt att minska stölderna är att införa en grannsamverkan, som vid full effekt har visat sig minska anmälda brott med upp till 26 procent.

Läs också: Joakim vaknar med pistol riktad mot huvudet - rånas i sin egen bostad

Det finns ett nationellt projekt i dagsläget för att jämföra effekten av grannsamverkan mellan områden som antingen använder det eller inte.

Grannsamverkan kan ske i enkla steg för att förebygga mot brottslighet.

– Man ska vara vaksam, berätta för sina grannar om man reser bort, skaffa fönsterlås, inte ha värdesaker öppet framme och låsa dörrarna. Man kan också säga hej till en främmande person, ingen inbrottstjuv vill bli sedd, det kan avskräcka.

Kommer ni att öka närvaron av polisen i området samtidigt?

– Vi har två områdespoliser som jobbar här på heltid nu. Tisdagar är de alltid här men som alla förstår innebär heltid att de är här betydligt fler dagar. Vår förhoppning är att vi ska kunna vara fler men det finns inget beslut, säger Erik Gatu.

Läs också: Rullstolsburne Loa blev rånad i sitt hem

Läs mer: Två personer har häktats misstänkta för att ha rånat rullstolsburne Loa

Mer läsning