Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen hittade inbrottstjuven liggande i en säng med ett svärd – dömde mannen: "Det blev svart"

Innanför det krossade fönstret hittades inbrottstjuven liggande i en säng, med ett svärd under sig. Själv hade han ingen förklaring till hur han hade hamnat där.
Nu döms Borlängebon till skyddstillsyn med 140 timmars samhällstjänst för försök till grov stöld samt våldsamt motstånd.
Mannen förnekar inbrottet men erkänner våldsamt motstånd.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Åtta bra tips: Så skyddar du dig mot inbrott

Drabbad av inbrott – så ökar du chansen att få dina värdesaker tillbaka

Polisens upptäckt – här vågar inte tjuvarna slå till: "Det är väldigt konkret"

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 25-årsåldern och bosatt i Borlänge.

Den 15 januari i år kom en villaägare i Gylle i Borlänge hem till sin bostad och upptäckte sin sopkvast på trappen, där villaägaren själv inte hade lämnat kvasten. Villaägaren såg sedan att ett fönster var trasigt och ringde då polisen.

När polisen tagit sig i huset hittade de mannen liggande i en säng, antingen sov han eller så låtsades han sova. Under sig i sängen hade mannen ett svärd, som tillhörde villaägaren.

Villaägaren upptäckte senare att en person har rört till i huset, öppnat luckor, stökat runt i en säng samt gått igenom en låda.

Innanför det krossade fönstret hittade polisen inbrottstjuven liggande i en säng, med ett svärd under sig. Själv hade han ingen förklaring till hur han hade hamnat där. Nu döms Borlängebon till skyddstillsyn med 140 timmars samhällstjänst för försök till grov stöld samt våldsamt motstånd.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen själv har uppgett att han minns den aktuella dagen fram till dess att han gick på en parallellgata till det aktuella huset. Sedan blev det svart. Mannen har uppgett att han sedan vaknade i en säng och blev slagen av en man som sade att han var polis. Det var på grund av den hårdhänta behandlingen som han senare gjorde motstånd mot poliserna på polisstationen.

Mannen har ingen förklaring till varför han hittades i sängen i villan. Han förstår inte heller varför han hade tagit sig in i huset. Efter att mannen gripits gjorde han motstånd genom att kränga med kroppen när han skulle placeras i en arrestcell på polisstationen i Borlänge. Mannen erkänner våldsamt motstånd men förnekar brott när det gäller inbrottet.

Falu tingsrätt anser att det är utrett att mannen hittades i en säng i villan samt att det var tillstökat i villan och att två fönster var sönderslagna. Därför anser tingsrätten att det står klart att mannen har brutit sig in i villan och letat efter saker att stjäla.

Dessutom anser tingsrätten att mannens erkännande av våldsamt motstånd, samt den övriga utredningen, visar att det står klart att mannen har begått brotten.

Falu tingsrätt dömer mannen för försök till grov stöld samt för våldsamt motstånd. Han döms till skyddstillsyn med 140 timmars samhällstjänst. Tingsrätten påpekar i sin dom att om fängelse hade dömts ut så hade mannen dömts till sex månaders fängelse.

Mannen ska även betala 8 500 kronor till villaägaren som har bröt sig in hos. Beloppet avser kränkning samt självrisk. Han ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons