Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis frias från misshandel men döms för tjänstefel – var våldsam mot berusad man i arresten

Den man som i tjänst som polis misstänkts för att ha misshandlat en berusad man i arresten i Borlänge döms nu för tjänstefel.

Annons

Mer läsning för Pluskunder:

Misstänkt för misshandel i tjänst som polis vill bli frikänd

Rättegång om misstänkt misshandel på arresten i Borlänge

Bli Pluskund för bara en krona här

Händelsen inträffade i slutet av november förra året i polishuset i Borlänge. En berusad man hade omhändertagits av polisen vid en krog i Borlänge och förts till arresten. Den tidigare polismannen ska enligt åtalet där, efter att den berusade mannen varit ovillig att samarbeta och fällt kränkande kommentarer, ha tryckt in mannen i en plexiglasskärm så att han slog huvudet i den.

Han ska sedan ha dragit ned mannen på golvet, där han också slog i huvudet.

Polismannen, som innan händelsen hade tackat ja till ett annat jobb, åtalades i september för misshandel, och rättegången hölls i slutet av oktober. Nu har alltså domen mot mannen kommit.

Falu tingsrätt dömer mannen för tjänstefel till 70 dagsböter på 180 kronor, alltså totalt 12 600 kronor. Tingsrätten anser att han kunde och borde ha agerat annorlunda i situationen, att han borde ha besinnat sig och avvakta för att se om den berusade mannen skulle lugna ned sig. Genom att i stället använda våld har polisen varit oaktsam.

Polismannen döms alltså inte för misshandel. Tingsrätten skriver i domen att det inte är uteslutet att polisen misstolkat situationen och trott att han befann sig i en situation där det var nödvändigt att använda våld. Han kan därför inte dömas för misshandel.

Se vår livesändning från när rättegången mot polisen började:

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Den berusade mannen trycktes in i plexiglaset i arresten. Foto: TT/Polisen

Mer läsning