Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på storbryggor i Dalälven

/
  • Plats för många båtar. Färjegårdarna är en av de mest intressanta platserna att anlägga en båtplats på i Dalälven. Detta anser Marcus Ekström, projektanställd vid Stadsbyggnadskontoret.  Foto: Janne Eriksson

Annons

Efterfrågan på allmänna båtbryggor och hamnar blir allt större, och för att få en båtplats kan man i dag få vänta i flera år.

- Det känns som att båtlivet ökar i landet, säger Marcus, som är ansvarig för projektet.

Redan förra året hade kommunen ett möte där man diskuterade möjligheterna till fler allmänna båtplatser, men först i sommar har arbetet prioriterats. På kommunens hemsida finns en enkätundersökning, där båtfolk och borlängebor får ge sina synpunkter och önskemål.

- Än så länge utreder vi möjligheten, men underlaget ska diskuteras i fritidsnämnden och förhoppningsvis kan en rapport offentliggöras senare i höst, uppger Marcus Ekström.

Tillsammans med representanter från Bygglov, miljö- och fritidsnämnden har han åkt med båt mellan Islingby och Torsång, för att undersöka lämpliga platser. Ett av de lägen som de funnit mest intressant är Färjegårdarna, där många lägger i sin båt och där Farled Dalarna redan planerar för en halksäker isättningsramp.

- Här skulle det även kunna finnas en större båtbrygga, säger Marcus och tittar ut över älven.

Värdefulla strandmiljöer, vägar och andra hinder för ett eventuellt bygge har kartlagts. En hamn kräver en stor yta och på många ställen är älven inte tillräckligt bred.

- Om vi inte hittar någon lämplig plats här kommer vi att titta på Ösjön och Runn.

Fartled Dalarna har en vision om att man ska kunna ta sig med båt ända från Mora till Avesta, och traila förbi vissa dammar i Borlänge. En ökad båttrafik medger en ökad turism, men det finns även orosmoln över ett sådant här projekt.

- Det är ett problem redan i dag att folk inte håller hastighetsbegränsningen. Vill man sedan utöka trafiken står ju två olika intressen mot varandra, men vi får ta hänsyn till sådana synpunkter längre fram och då avväga vad som anses lämpligt.

I enkätundersökningen ställs frågor kring hur båttrafiken fungerar i dag, vad en båtägare är beredd att betala för en båtplats och om personer med sjötomt upplever båtlivet störande.

Det är tydligt att behovet av båtplatser finns, men hur många och hur stora som kommer att anläggas är ännu oklart.

- På en plats funkar det kanske med 15 båtar, på en annan 40, säger Marcus Ekström.

Enkäten på Borlänge kommuns hemsida kan besvaras till och med den 31 augusti.

Mer läsning

Annons