Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på privat äldreomsorg i Borlänge – kommunen säger nej

Privata investerare är beredda att satsa på radhus, trygghetsboende och äldreboende vid Siljansvägen i Borlänge. Men projektet läggs åt sidan. Intresset från kommunen är inte vad företaget hoppats på. – Vi har inget beslut om att vi vill ha privata utförare, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Företaget Aleris Omsorg AB har i samverkan med Vectura projekterat för nya bostäder inom kvarteret Lärarinnan, vid Siljansvägen, i Borlänge.

Bland annat ett modernt äldreboende, som Aleris önskat driva i egen regi.

Idén har presenterats för Borlänge kommun. I Borlänge är det brist på boenden inom äldreomsorgen.

Kjell Stenudd, affärsutvecklare vid Aleris Omsorg, har i en skrivelse till kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) förklarat företagets intresse.

– Kommunen kan självklart säga nej till allt eller alternativt driva äldreboendet själva, men vi vill såklart bli en aktör i Borlänge och bidra till att utveckla omsorgen i samverkan med er, skriver affärsutvecklaren till Borlänge kommun.

Radhus, äldreboende och trygghetsboende. Så presenterades palnerna för Borlänge kommun.

Från kommunal sida blev inte gensvaret vad företaget kanske hoppats på.

Nyligen meddelade nämligen Aleris Omsorg att satsningen på en etablering inom äldreomsorgen i Borlänge läggs åt sidan.

– För att gå in i ett sådant stort åtagande som vi hade planerat krävs en nära samverkan med kommunen, skriver Kjell Stenudd till kommunledningen.

Där får kommunen också information om möjligheten att ta direktkontakt med Vectura som lagt ner mycket jobb på att utveckla området Lärarinnan.

Aleris är ett privat vård- och omsorgsföretag med verksamhet inom sjukvård, äldreomsorg och psykisk hälsa i Sverige, Norge och Danmark.

Aleris ägs av Investor, och har enligt egna uppgifter cirka 10 000 medarbetare och en omsättning på 8,5 miljarder kronor.

Till DT säger Kjell Stenudd, affärsutvecklare vid Aleris Omsorg, att företaget hjälper kommuner att skapa mångfald och valfrihet inom vård och omsorg.

– Etableringar i nya kommuner tar ibland lite längre tid. Vi är en långsiktig aktör som lyssnar på kunden vilket i detta fall innebär att vi är redo om och när det blir aktuellt.

Privara företag får gärna bygga äldreboenden i Borlänge. Men Jan Bohman (S) och kommunledningen vill att driften ska skötas av kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman säger att det inte finns något kommunalt beslut om att släppa in privata utförare av äldreomsorg i Borlänge.

– Vi har inga problem om någon annan äger väggar, tak och golv. Men vi vill ha kontrollen över verksamheten.

Läs även: Borlänge upphandlar äldreboenden

Jan Bohman säger att han varit tydlig med den inställningen, i kontakterna med Aleris Omsorg.

Borlänge kommun har nyligen beslutat att upphandla nya äldreboenden. Det handlar då om byggnaderna, inte om själva driften.

Här kan du läsa mer om Borlänge.

Mer läsning

Annons