Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på karp i Tjärnasjön

/
  • Ska hålla rent. Karpar från Vattenparken ska hålla rent i Tjärnasjön om Borlänge kommun får som man vill.  Foto: Lars Dafgård/arkiv

Annons

Idag finns enbart abborre och ruda i Tjärnasjön. Länsstyrelsen får nu ta ställning till en ansökan om att få plantera ut spegelkarp. Det handlar om att flytta fisk från Vattenparken till Tjärnasjön. Bakom ansökan står Borlänge fiskevårdsområdesförening.

Något antal finns inte specificerat i ansökan.

- De har förökat sig väldigt i Vattenparken, säger Rune Andersson vid miljökontoret.

Karp äter växtlighet och med tanke på att Tjärnasjön växt igen en del skulle utplanteringen kunna hålla tillbaka denna utveckling.

- Tanken är att man ska kunna meta och släppa tillbaka dem. Att meta karp är en sport, man väger fångsten och släpper tillbaka den, konstaterar Rune Andersson.

Det udda utseendet hos karpen, styrkan och storleken väcker en del fiskares intresse. Den är också skygg och inte lätt att fånga.

- Vi vet inte hur de trivs i Tjärnasjön. Men vi vill prova, det kan bli en omgång i år och en under våren 2008, berättar Rune Andersson.

- De tål rätt låga syrehalter, det kan bli dåligt med syre i Tjärnasjön på vintern. Under sommaren syresätter fontänen vattnet. Vi vill prova och se hur det går.

Tidigare har även regnbåge satts ut i sjön, som saknar utlopp.

- Men det gick inte ihop ekonomiskt.

Det är även handikappanpassat vid sjön.

- Så det är bra på det viset också. Någon typ av fiske bör man kunna ha där, menar Rune Andersson.

Mer läsning

Annons