Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plan för räddningsinsatser

Annons

Om en allvarlig kemikalieolycka inträffar vid SSAB Tunnplåt eller Swecrom i Borlänge har en gällande räddningsplan saknats. Enligt lagstiftningen måste en sådan finnas. Avsaknaden av planer har gjort att Borlänge kommun svartlistats och bidrar till att EU hotar att stämma Sverige.

I de kommuner som har företag som hanterar stora mängder farliga kemikalier eller giftiga produkter, så ska det enligt lag finnas en kommunal insatsplan om det skulle inträffa en olycka. I Borlänge finns två sådana företag, SSAB Tunnplåt och Swecrom, där planer måste finnas. Dessa har nu räddningstjänsten tagit fram.

Att detta saknats tidigare i Borlänge har gjort att kommunen tillsammans med 40 andra kommuner hamnat på Räddningsverkets svarta lista. Och EU-kommissionen hotar att stämma Sverige, på grund av dessa brister.

Men nu har Räddningstjänsten Dala Mitt upprättat efterfrågade insatsplaner för eventuella olyckor vid företagen. Syftet med det hela är att dokumentera den kommunala räddningstjänstens förberedelser för räddningsinsatser på företagen, i syfte att minimera skador på människor, miljö och egendom.

Mer läsning

Annons