Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson (S) om situationen i Turkiet: "Ett diktatoriskt grepp på en demokrati"

Under onsdagseftermiddagen samlades ett fyrtiotal kurder utanför stadshuset i Borlänge. Man väntade på Kenneth Persson (S), ordförande för socialnämnden, som snart klev ut på trappen utanför huset. Där möttes han av uppgifter gällande läget i Turkiet.
– Det här är helt nytt för mig, meddelade Persson (S).

Annons

Idris Ayik och Melul Serhanoglu, verksamma inom organisationen Kurdiska Demokratiska Samhällscentret (NCDK), är två av de kurder som tagit sig till stadshuset i Borlänge. De berättar att de har fått nog av hur situationen ser ut i Turkiet och där bland annat den kurdiska borgmästaren i Diyarbakir ska ha fängslat.

LÄS MER: Experten om kurdernas situation i Turkiet: "Allt sker på statens villkor"

– Det här drabbar även oss här i Borlänge. Det gör ont hos oss också och många har säkert inte kunnat sova på hela natten, säger Idris.

Många samlades utanför stadshuset för att visa sin åsikt kring händelserna i Turkiet.

Anledningen till varför de, och ett drygt fyrtiotal personer till, samlats just utanför stadshuset under onsdagseftermiddagen handlar om hur man vill komma i kontakt med Kenneth Persson (S) som är ordförande för socialnämnden i Borlänge. Och så småningom kommer han ut på trappen där han möts av uppgifterna kring den fängslade borgmästaren.

LÄS MER: S-politikern Josef Erdem: "Ett kurdiskt namn räcker för att arresteras"

Vad är din spontana reaktion kring de här uppgifterna?

– Det här är helt nytt för mig, säger Persson (S) och fortsätter, det är ett diktatoriskt grepp på en demokrati.

Bland annat Melul Serhanoglu, till vänster, och Idris Ayik, i mitten, var med under överlämningen av uppgifterna till Kenneth Persson (S).

Både Idris och Melul meddelar att man vill överräcka ett papper med mer information som man sedan vill att Persson ska vidarebefordra till Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S). Något som Persson lovar att göra.

LÄS MER: Turkiet attackerar kurder i Syrien

Idris fortsätter med att förklara hur de flesta av alla kurdiska medier stängts av från staden och att man till och med sett till att den står utan internet. Något som gör det svårt för dem i Borlänge att följa utvecklingen av händelserna.

– De har till exempel stängt av alla kurdiska tv-kanaler, säger Idris.

Idris Ayik berättar om situationen i Turkiet för Kenneth Persson (S).

Han berättar också hur han tror att Sverige som land skulle kunna hjälpa Turkiet, och Diyarbakir, till en förbättrad situation. Vilket också är vad man hoppas på ska hända genom sitt agerande utanför stadshuset i Borlänge.

LÄS MER: Borlängekurder kräver åtgärder mot Turkiet

– Vi vill att de tar det här meddelandet och att det sen når till utrikesministern. Vi vill att Sverige, som ett demokratiskt land, sätter stopp för det här, säger Idris.

Mer läsning

Annons