Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen utvecklade "mirakelpapper" och vände krisen

/
  • 10-talet anställda på Kvarnsveden tänkte till när finasnskrisen slog till och nyhetstidningarna fortsatte att tappa upplaga, primapress blev resultatet
  • De anställda skapade ett mirakelpapper åt Stora Enso avslöjar Mikko Jokio, chef på Kvarnsvedens bruk
  • Brukschefen Mikko Jokio skulle gärna läsa Dalarnas Tidningars Pralin tryckt på det nya glansiga men obestrukna pappret
  • Glansdagarna är förbi för tidningspapperstillverkare som Kvarnsveden. Rekordtidningen blev The New York Times 7 december 1986, 1450 sidor, 11 delar och vägde 5,1 kilo. Det krävdes 5000 ton tidningspapper, Dalarnas Tidningar gör av med 3000 ton på ett helt år

2009 slog lågkonjunkturen till med brutal kraft.
"Men på Kvarnsvedens Bruk i Sverige nöjde man sig inte med att hoppas på ett mirakel, de anställda bestämde sig och skapade det själva"
Så föddes primapress, det nya "miraklet" som redan är en stor produkt i PM 12, Kvarnsvedens nya stora pappersmaskin.

Annons

Varje natt rullar tolv ton tidningspapper från Kvarnsvedens pappersbruk genom Mittmedias tryckeri i Falun. På ett år rullar det sammanlagt 3000 ton genom våra pressar och blir till Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Nya Ludvika Tidning och Södra Dalarnes Tidningar.

Dalarnas Tidningar har på 10 år minskat papperstonnaget med 20 procent.

På Stora Enso Kvarnsveden märks effekterna, för Dalarnas Tidningar är inte unika, tidningspappersläsandet minskar stadigt år efter år. Det började i USA där volymen mer än halverats till 21 kilo per person och år och nedgången fortsätter med digitala läsplattor. Utvecklingen är densamma i hela Europa.

Papperstidningen var som störst 1987. Den 7 december 1986 trycktes världens största tidning, The new York Times med 1450 sidor, elva delar och den vägde 5,1 kilo. Hela upplagan vägde 5000 ton

– Jag var i USA de där åren, tidningen man fick vägde över två kilo, minns Mikko Jokio som är brukschef i Kvarnsveden och som dagligen brottas med att papperstidningsläsandet minskar men när tidningarna minskar i betydelse så måste man hitta på nya papperskvaliteter.

– 3000 ton gör Dalarnas Tidningar till en stor kund. Det motsvarar ungefär Kvarnsveden bruks dygnsproduktion, berättar Mikko Jokio.

PM12 står för den tolfte pappersmaskinen sedan Kvarnsvedens Bruk startade 1898-1900. PM12 startade 2005 och betyder också att brukets 800 anställda har en fantastisk maskin, en av de största och snabbaste i världen och med den senaste teknologin.

2009 sattes världsrekordet 1926 meter papper i minuten. Men ungefär vid samma tid kollapsade världsekonomin med finanskrisen som följde när lånebubblan i USA sprack. Finanskrisen nådde långt in på bruket.

Då inträffade vad som Stora Enso i sin årsrapport Rethink 2011 betraktar som ett "mirakel".

"I stället för att vänta på att ett mirakel att skulle inträffa bestämde de anställda sig för att skapa det själva."

Ett helt nytt papper "primapress" föddes och det nådde marknaden i juli 2011.

– Det är svårt att utveckla ett nytt papper och många har försökt genom åren. Det nya är ett obestruket papper men med mycket ljus och glatt yta. Vi konkurrerar nu framgångsrikt med betydligt dyrare bestruket papper som många har försökt genom åren. Den nya pappersmaskinen har det senaste i teknik och var grunden till detta.

– Arbetet i ett bruk är normalt ständiga små förbättringar i processen, i kvalitet... Nya produkter är inte sådant som händer varje år, berättar Mikko Jokio som inte vill säga hur stor andel i procent prima press redan tagit i produktionen i PM12:an.

– Försäljningen växer snabbt. Våra kunder tar till sig detta, pappret är redan en betydande del av produktionen, säger Jokio diplomatiskt.

Att miraklet inträffat beror på en rad faktorer också, den höga kvaliteten på granen som Kvarnsveden hämtar upp till 15-20 mil från bruket.

– Vi har bästa råvaran i världen.

Men att man lyckats beror i huvudsak på att Stora Ensos anställda tänkt om säger fabrikschefen:

– Det kräver att vi vågar tänka i nya banor och att vi aktivt diskuterar och håller kontakt med våra kunder. Det handlar om ett lagarbete. Vi har varit några tiotal personer inblandade, säger Jokio som berättar att man provkört det nya pappret tillsammans med kunder ända bort på andra sidan jordklotet, i Australien bland annat.

Kvarnsveden har fyra pappersmaskiner som 2011 producerade 915 000 ton och man har en bit kvar innan man kör för fullt, drygt en miljon årston. PM12:an har en kapacitet på 420 000 ton och att ställa om papperskvalitet är inte gjort på en kafferast.

Att ta fram det nya pappret gjordes efter en analys där två workshops i maj 2010 blev startskottet, sedan följde sex fullskaleförsök.

Och det är fler nyheter är på väg, kanske redan i nästa rapport:

– Jag tror att vi snart kan sitta här tillsammans och berätta om nya stora pappersnyheter, säger han.

Mer läsning

Annons