Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peace & Love blir kvar i centrum

/
  • Populär stadsfestival. Peace & Love har blivit både risat och rosat för att det är förlagt i centrum. Det finns dock inga planer alls på att flytta festivalen, som i år har dragit mer folk än någonsin.  Foto: Stina Rapp
  • Nöjda arrangörer. Jesper Heed, Sara Olsson och Urban Näslund är i full färd med att smälta årets festival. – En sådan här publikökning ställer större krav och medför en del överraskningar, säger Urban, men både han och kollegorna är överlag riktigt nöjda.
  • Nöjda arrangörer. Urban Näslund, Sara Olsson och Jesper Heed är i full färd med att smälta årets festival. – En sådan här publikökning ställer större krav och medför en del överraskningar, säger Urban, men både han och kollegorna är överlag riktigt nöjda.

Annons

Efterdyningarna efter årets smällkaramell börjar lägga sig.

En månad har gått, sedan Ola Salo framförde festivalens sista låt inför en kokande publik, sedan 20000 upprymda människor lämnade staden, och sedan Borlängebor förfärades över soptippen på festivalcampingen.

Förra året hade Peace & Love som mest 15000 besökare, på lördagen. I år sålde biljetterna slut långt i förväg och 20000 människor fanns i centrum, alla de tre dagarna.

- En sådan ökning ställer större krav och medför en del överraskningar, både positiva och negativa.

Detta menar Urban Näslund, ansvarig för festivalområdet. Överlag är han mycket nöjd med festivalen även, om det blev mer jobb än man hade räknat med.

- Vi kan förbättra en del praktiska saker, som el-dragningar, fler toaletter, mer försäljare och ännu bättre förutsättningar för föreningar, men jag är helt klart nöjd.

Vad har du att säga om campingen?

- Med de förutsättningar vi hade tycker jag att vi klarade det bra, städningen tog tre dagar och sedan var det tomt, säger Urban och skrattar lite åt den uppståndelse som väckts.

- Inte visste jag att Borlängeborna var så intresserade av sopor, kanske man borde ordna en tur till Fågelmyra.

Än har arrangörerna knappt hunnit andas ut, men planeringen inför nästa år har redan börjat gro.

- Ja, vi började planera redan när vi satte upp staket, men den stora planeringen börjar nu efter semestern.

Antalet besökare ökar för varje år, kan staden svälja ännu mer folk?

- Det är svårt att göra en bedömning, nu byggs ju Stationsgatan om så vi kanske måste ändra om på något vis, även om det i dag inte finns några större planer på att utöka området.

Han tror att man börjar närma sig maxgränsen för antal besökare.

- I centrum gissar jag på att vi kan ha 20000 till 25000, och Peace & Love är en centrumfestival, det är det enda alternativet, annars kan vi lika gärna lägga ner.

Och nog har festivalens läge fått en stor positiv respons. Besökarna älskar att vara på en festival där det kan regna utan att det blir leråker. Staden, i sin tur, får sin beskärda del av kakan på marknadsföringsfronten.

Urban Näslund hoppas att alla näringsidkare så småningom ska se den möjlighet som en stadsfestival innebär.

- Det här gynnar hela Borlänge men alla måste dra sitt strå till stacken och komma på idéer, det är bara fantasin som sätter stopp!

Projektansvariga Sara Olsson är också nöjd med årets festival, även om hon knappt har hunnit smälta den.

- Det har varit väldigt intensiva veckor nu, vi håller på att se över alla som har jobbat och sådana saker, och vi tittar även på hur området kan stärkas ur säkerhetssynpunkt.

Hon gläds åt att temadagarna gick så bra, och lovar att dessa kommer att vara en del i festivalen även i framtiden. Något annat som hon ser som positivt är att samarbetet med kommun och näringsidkare har förstärkts.

- Jag tror att de märker att det här är något som kommer att bli kontinuerligt.

Några ekonomiska resultat går ej att urskilja förrän i augusti, september, men allting indikerar att det har gått bra.

- Vi kan inte säga någonting än om vinst eller förlust, men om indikationerna fortsätter som de gjort kommer vi att kunna anställa en till person som arbetar heltid med festivalen, berättar Sara Olsson, som då kommer att vara en av sex heltidsanställda.

Vi har hört rykten om att en viss Bob Dylan kanske kommer nästa år?

- Jaså minsann? Inga kommenarer.

Inte heller Jesper Heed vill stilla tidningens nyfikenhet.

- Jag har också hört de ryktena. Det vore en stor dröm och han är verkligen en drömartist, men det där är absolut ingenting som är klart i nuläget.

Mer läsning

Annons