Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordningsvakter sätts in på skolor i Borlänge – obehöriga har trängt sig in

Obehöriga har trängt sig in på flera gymnasieskolor i Borlänge. Nu sätter kommunen in ordningsvakter. Händelserna har polisanmälts. Hot och kränkningar på internet uppges ligga bakom en av händelserna.

Annons

SE REPRISEN:

Tidigare i år fick kommunen tillstånd att sätta in ordningsvakter vid flera gymnasieskolor.

Läs även: Kommunen får använda vakter.

Nu har rektorn för Erikslunds- och Hushagsgymnasiet bedömt att det är nödvändigt. Och även på Hagagymnasiet har man sedan i måndags valt att införa ordningsvakter.

– Med start i förra veckan har vi vid ett antal tillfällen haft obehöriga på skolorna som vi avvisat. berättar Anna Torssander, rektor för Erikslunds- och Hushagsgymnasiet.

Ordningsvakter besöker gymnasieskolorna flera gånger per dag.

Hon fortsätter:

– Vi fokuserar som alltid på trygghet och arbetsro för både elever och personal. Vi har ständig fokus på att skolan ska vara trygg för alla och jobbar på individ, grupp och organisationsnivå.

Anna Torssander konstaterar att kommunen har upphandlat möjlighet att använda sig av vaktbolag.

– Jag har i denna situation valt att använda mig av detta under några dagar.

Händelserna har polisanmälts.

Flera elever som DT pratat med menar att de känner sig tryggare när vakterna är på skolan.

David Birgestad, chef för polisens ungdomsgrupp, bekräftar att anmälningar finns.

– Vi har ett par ärenden och det pågår förundersökning. Jag kan inte uttala mig om vad vi gör.

Kommunen har också gjort en anmälan till arbetsmiljöverket, om ett allvarligt tillbud på Erikslundsgymnasiet i förra veckan.

I anmälan framgår att ett flertal elever som inte hör till skolan trängt sig in och uttalat hot till elever som går på Erikslundsgymnasiet.

En elev utifrån ska också ha utdelat slag eller knuffat på upp till 3-4 elever som går på skolan.

Bland annat har man kallat in ordningsvakter till Erikslundsgymnasiet.

Hot och kränkningar på internet ska, enligt anmälan, vara upprinnelsen till händelsen.

När kommunen tidigare i år fick polisens tillstånd att använda ordningsvakter vid flera gymnasieskolor var bakgrunden att flera incidenter inträffat vid skolor.

I polisens beslut konstaterades att det finns ett "särkilt behov" av ordningsvakter och polismyndigheten bedömer att det är "av väsentlig betydelse ur allmän synpunkt att ordningsvakter förordnas".

Elever som går på skolorna bekräftar att de har märkt av ordningsvakternas närvaro. Och flera av dem meddelar att de numera känner sig tryggare i skolmiljön.

– Det känns tryggt att de är här, säger Rasmus Gustavsson, elev på VVS-programmet på Hushagsgymnasiet.

Sonja Lindeman och Rasmus Gustavsson går båda på Hushagsgymnasiet och berättar att skolan var låst under en hel dag då obehöriga personer försökte ta sig in i byggnaden.

Sonja Lindeman, som går restauranglinjen på samma gymnasium som Rasmus, håller med. De både tycker att vakterna behövs och hoppas att de kommer fortsätta besöka skolorna även i framtiden. Men de vet egentligen inte riktigt varför vakterna faktiskt kallats in och har själva inte märkt av så mycket stökigheter.

– Jag har inte sett så mycket själv, säger Sonja.

Något som de båda däremot märkte av var hur hela skolan låstes under en hel dag i början av veckan.

– Jag förstod först inte varför, men jag har hört att det handlar om att ett gäng som inte går på skolan ska ha kommit dit, säger Sonja.

Flera elever som DT möter utanför gymnasiet pratar om liknande händelser med olika grupperingar som ska ha besökt skolorna. Och några av dem nämner hur de inte vill att behovet kring vakter på skolan ska behöva finnas, men att de samtidigt är glada för deras närvaro.

Man har även kallat in väktare till Hushagsgymnasiet och Hagagymnasiet.

I nuläget är den primära tanken att väktarna ska rondera på skolorna veckan ut, det enligt kommunens säkerhetssamordnare Thorsten Bladlund. Han förklarar även bakgrunden till varför man tog beslutet om att införa väktarbevakningen på skolorna.

– Några obehöriga personer kom in på skolan och vid ett par tillfällen blev det några handgemäng. Så valde vi att sätta in ordningsvakter, säger Bladlund.

Han bekräftar även att det har varit lugnt på skolorna sedan man vidtagit åtgärderna, men att väktarnas närvaro även handlar om att man agerar i ett förebyggande syfte.

– Det kändes som en nödvändig och lämplig åtgärd för att trygga personal och elever, säger Bladlund.

Mer läsning