Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen i Borlänge är kritisk – "ideologi går före behov"

Borlänge kommun vill inte ha privata utförare i äldreomsorgen. Att det funnits en intressent med konkreta planer kommer som en överraskning för oppositionsrådet Agneta Nyvall (M). – Det är tragiskt att man låter ideologi gå före ett stort behov.

Annons

Den politiska majoriteten i Borlänge kommun vill inte släppa in några privata aktörer i äldreomsorgen.

Efter att DT skrivit om företaget som haft långt gångna planer på en etablering i Borlänge, har det hettat till politiskt. En klassisk ideologisk debatt är igång.

Läs även: Nej till privat äldreomsorg i Borlänge

Oppositionsrådet Agneta Nyvall (M) har hört rykten om att det funnits intressenter, men att planerna varit så här konkreta kände hon inte till.

– Jag är förvånad att man inte tar chansen. Eller egentligen inte. Men det är tragiskt att man låter ideologi gå före ett verkligt stort behov vi har i Borlänge, säger Agneta Nyvall.

– Vi skulle behöva bygga två eller tre boenden nu. Folk står i kö och kommunen ligger på gränsen till att få viten för att behoven inte tillgodoses. Det här skulle lösa många av de problem som vi idag har inom omsorgen

Här är skissen som presenterats för Borlänge kommun. Radhus, äldreboende och trygghetsboende i kvarteret Lärarinnan vid Siljansvägen.

Agneta Nyvall tycker att debatten om privata vinster i välfärden hamnar snett.

– Det blir inte dyrare för kommunen, det går inte åt mer skattepengar för att man köper privat omsorg. Det handlar om samma pengar.

Den politiska majoriteten välkomnar privata investerare till Borlänge. De får gärna bygga äldreboenden. Beslut har tagits om att göra en upphandling.

Men kommunen ska driva verksamheten i egen regi.

Agneta Nyvall säger att om det blir ett maktskifte i kommunen 2018 är detta en av de första sakerna en ny majoritet tar tag i.

– Då är det lysande att ha en aktör som tänker långsiktigt och som vill in i Borlänge. Privata har oftast ett mer effektivt sätt. Det har vi sett tidigare med Carema i Falun, där personalen mådde mycket bättre.

Jonas Hillerström (KD) säger att majoritetensinställning gör honom oerhört besviken.

– Det är ju ett faktiskt behov som finns,. Vi behöver fler bra boenden och av olika typ för äldre i Borlänge,. Det är alla överens om. Är det inte då ganska bakåtsträvande och egenkärt att nobba de som vill hjälpa till?

Jonas Hillerström menar också att personalen i omsorgen är betjänta av fler arbetsgivare att välja mellan.

– Det skulle hjälpa oss att bli en bättre arbetsgivare.

Här kan du läsa mer om Borlänge.

Mer läsning

Annons