Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omarrondering sätter stopp för Naturknuten: "Vi går under mentalt"

En stor omarrondering pågår just nu för fullt på Tunaslätten. En av många markägare som drabbas är Calle och Åsa Höglund. Deras mark har gått i arv sedan 1600-talet och paret driver numera verksamheten Naturknuten på ägorna, något som de kanske inte kommer kunna fortsätta med i framtiden.
– Vi mindre markägare körs över, säger Calle.

Annons

Paret Höglund, bestående av Åsa och Calle, driver tillsammans Naturknuten i Alderbäcken, Borlänge. Där har de bland annat barnomsorgsverksamheten I Ur och Skur, flera olika djur och åkermark där de odlar ekologiska grödor. Dessutom håller paret just nu på att genomföra flera olika projekt på sina marker runtomkring för att utveckla verksamheten. Men i nuläget ser många av deras framtidsplaner ut att kunna grusas.

– Det är några storbönder i området som har dragit igång en omarrondering. Och för några dagar sedan kom ett första förslag på hur marken skulle kunna komma att fördelas. Som det ser ut nu så kommer vi bli av med 9 hektar av vår mark, säger Åsa.

LÄS MER: Gunhild kan bli av med sin ärvda mark: "Fick höra att jag skulle få orensad skog vid Mörtsjön"

Idag äger paret totalt 38 hektar mark där 25 hektar består av skog. Marken har gått i arv inom Calles släkt sedan 1600-talet och både han och Åsa har starka känslomässiga band till ägorna.

– Vi tog över marken efter min far år 1996 och jag själv är uppväxt här på gården. Jag har så många minnen och historier härifrån, berättar Calle.

Calle och Åsas verksamhet Naturknuten hotas på grund av en pågående omarrondering av deras markägor.

Den stora omarronderingen på Tunaslätten, som berör runt 1200 markägare, kom på tal för första gången för flera år sedan. Redan då såg paret Höglund till att vara tydliga med vilka markdelar de ville behålla, men när förslaget härom dagen damp ner i postlådan så var det bland annat just de delarna som tagits ifrån dem.

– Det här är inte ett demokratiskt beslut, det känns som att det är storbönderna och storbolagen som tjänar på det medan vi mindre markägare körs över. Om vi åtminstone hade fått ha kvar de delar av marken som vi önskat om att få behålla så hade det känts okej. Men det får vi nu kämpa för att få behålla, säger Calle.

LÄS MER: Miljonsatsning på naturskog - 240 hektar skyddas

Hela processen tär hårt på Calle och Åsa som känner sig väldigt påverkade känslomässigt. De menar att Naturknutens framtid äventyras om förslaget går igenom och att de kommer få svårt att bedriva sin verksamhet så som de vill göra.

– Vi människor behöver vara ute i naturen och vi vill göra den tillgänglig för fler. Vi har visioner och drömmar på hur vi vill utveckla verksamheten. Nu kommer vi inte kunna göra det, säger Calle som påpekar att paret även drabbas ekonomiskt då de båda har Naturknuten som sina heltidsjobb.

LÄS MER: Inget gehör för överklagan om omarronderingsbeslut

Och Åsa menar att den psykiska påfrestningen som processen skapar börjar slita hårt på paret.

– Vi håller på att gå under mentalt, säger hon och fortsätter, vi vill sprida glädje, men samtidigt är det som håller på att hända så otroligt sorgligt.

LÄS MER: Lantmäteriet får kritik av Justitieombudsmannen

Kjell Svanberg är förrättningslantmätare hos Lantmäteriet och ansvarar för omarronderingen på Tunaslätten. Han förklarar att man är i ett läge där ett första förslag har skickats ut. Något som kommer kunna ändras till viss del innan förändringarna träder i kraft på riktigt.

– Jag skulle vilja ta ett fast beslut efter sommaren år 2017. Det är ambitionsnivån just nu. Sen brukar besluten alltid överklagas och gå till domstolen och så vidare, så det kommer antagligen ta längre tid än så, säger Svanberg.

LÄS MER: Kommunen sålde mark de inte längre var ägare till

Hur marken fördelas vid en omarrondering grundar sig på flera parametrar och Kjell Svanberg förklarar att det delvis handlar om ekonomi. Det är också, menar han, vad som kan bidra till känslan av att de stora markägarna gynnas mer av förändringarna i markfördelningen.

– Det kan ju vara så att förändringarna har större betydelse rent ekonomiskt för de som har mer mark, medan det för mindre markägare har mer med känslor att göra, säger Svanberg och fortsätter, sen kan vi inte göra alla nöjda fullt ut när vi gör en omarrondering, men vi vill självlart att så många som möjligt ska tycka att resultatet är bra.

Mer läsning