Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat hopp för flyktingar utan ID-kort

/

Annons

I Borlänge finns många exempel på vilka svårigheter som möter personer som inte kan få ID-handlingar.

För en tid sedan berättade tidningen om Zehra Milli, kurd från Turkiet. För ett år sedan beviljades hon uppehållstillstånd och går nu på svenskundervisning.

Någon legitimation har hon inte kunnat få. Hon kan inte styrka sin identitet.

Vilket ställer till svårigheter.

Ofta.

Nu ökar hoppet om en lösning. Regeringen har i dagarna beslutat att utreda frågan om ID-kort för personer som inte är svenska medborgare, men har rätt att bo i Sverige. Syftet är att säkerställa deras möjlighet att få ID-kort.

- Den som utfärdar ID-kort måste naturligtvis ställa krav på att den sökande styrker sin identitet. Det är dock viktigt att personer med rätt att bo och arbeta i Sverige har möjlighet att få ett svenskt ID-kort, även om de inte har nära släktingar här i landet, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i ett pressmeddelande.

- ID-kortet är ju en förutsättning för att kunna fungera på ett normalt sätt i samhället, till exempel vid kontakter med sjukvård, apotek, bank och post.

Utredaren ska komma med förslag på vilken myndighet eller viket organ som ska ansvara för att utfärda ID-kort för icke svenska medborgare. Utredaren får också i uppgift att lämna förslag på hur personer, som saknar fullgoda svenska identitetshandlingar, ska kunna styrka sin identitet när de ansöker om ID-kort.

Utredningen ska vara klar senast vid årsskiftet.

Mer läsning

Annons