Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt liv i Erssonska villan

/
  • Villan byggdes 1908 av Gustaf Ersson. 102 år senare får byggnaden ett nytt användningsområde.  Foto: Jonatan Svedgård
  •  Foto: Jonatan Svedgård
  • Kenneth Nilsson i den helrenoverade Erssonska villan som nu blir arbetsplats för Hushagens anställda.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Villan byggdes 1908 av Gustaf Ersson. 102 år senare får byggnaden ett nytt användningsområde.  Foto: Jonatan Svedgård

Annons

Huset har genomgått en totalrenovering där så mycket som möjligt av den ursprungliga stilen bevarats. Ett stort arbete har lagts ned, där även gymnasieelever varit engagerade.

I villan finns många spännande detaljer. Som en takkrona, som visserligen är ny - men i gammal stil. Här finns kakelugnar, vedspis och en öppen spis. I trappan upp står en telefon med det ursprungliga telefonnumret på.

Även om utformningen inte förändrats ska villan fungera som ett modernt kontor Här får fem anställda sin arbetsplats. Kenneth Nilsson är nöjd när han vandrar runt och ser slutresultatet:

- Det är svårt att inte tycka om det här. Det har blivit riktigt bra.

Villan byggdes 1908 av affärsmannen och bilhandlaren Gustaf Ersson. Kommunen fick huset genom testamentet, där ett förbehåll var att byggnaden inte får användas som bostad. Hushagen köpte villan av kommunen och har nu alltså rustat upp den från grunden, både in- och utvändigt. Även trädgården har röjts och ställts i ordning. Något som gläder närboende som nu åter får solljus på sina balkonger.

Byggnaden ligger i hörnet Bygatan-Borganäsvägen, ett stenkast från resecentrum. Här passerar dagligen ett stort antal människor. Många är intresserade av att titta närmare på huset, och Hushagen funderar på att så småningom bjuda in till "öppet hus".

- Det är trevligt att huset blir levande igen, menar Kenneth Nilsson.

Tanken var att hyra ut villan till ett företag och intressenter fanns. Men antingen var den för lien, eller för stor. Hushagens styrelse började fundera på om man inte skulle hyra av sig själv, istället för av kommunen. Så blev det. Stora flyttlasset gick i fredags. Då lämnade bolaget den gamla prästbostaden vid Stadshuset.

Mer läsning

Annons