Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tur kring kameraövervakning på Dalatrafiks bussar – beslutet överklagas på nytt

Frågan om kameraövervakning på Dalatrafiks stadsbussar i Borlänge, samt mellan Borlänge och Falun, har tagit en ny vändning.
Förvaltningsrätten beviljade tillstånd för kameraövervakningen, ett beslut som nu har överklagats av Datainspektionen.

Annons

Mer läsning kring ämnet, för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Vd:n för Dalatrafik nöjd: Kamerorna kommer att avvärja brott

Ungdomar vandaliserade buss - "Klart det skapar oro hos förare och resenärer"

Ungdomar hotade förare och saboterade buss - all trafik mot "Jax" stängdes av

Otryggheten är busschauffören Aarnes vardag: "Kameror skulle lösa mycket"

SÅ KÖPER DU PLUS

För en månad sedan, den 12 maj, kom beskedet från förvaltningsrätten – Dalatrafik fick tillåtelse att sätta in övervakningskameror i några av sina bussar.

Detta gällde Dalatrafiks samtliga stadsbussar i Borlänge samt på de bussar som kör på sträckan mellan Falun och Borlänge.

Läs även: Efter hoten, våldet och skadegörelse: Ja till kameraövervakning på bussar

Förvaltningsrättens beslut om att bevilja tillstånd för Dalatrafik att kameralvervaka bussarna i stadstrafik i Borlänge samt bussarna mellan Borlänge och Falun har nu överklagats av Datainspektionen.

Den 28 januari förra året avslog länsstyrelsen Dalatrafiks ansökan om kameraövervakning på bussarna. Dalatrafik överklagade då beslutet till Förvaltningsrätten i Falun, som i sin tur beslutade att bevilja tillstånd till kameraövervakningen.

Som skäl till beslutet uppgav förvaltningsrätten att de flesta störningar som rapporterats – till exempel hotfulla, våldsamma och allmänt stökiga passagerade samt stölder och skadegörelse – har varit från just dessa områden.

Förvaltningsrätten bedömde dessutom att resorna är så pass korta de inte är så integritetskänsliga som längre resor kan vara.

Läs även: Ehrling: Övervakning på bussarna kommer att göra Borlänge tryggare – utan att integriteten kränks

Nu har dock ärendet gått vidare till ytterligare en instans. Datainspektionen har nämligen överklagat beslutet till nästa instans – kammarrätten i Sundsvall.

Däremot begär Datainspektionen anstånd fram till den 16 juni med att precisera sina yrkanden, grunder samt övriga omständigheter. Anledningen till detta är den höga arbetsbelastningen hos Dalainspektionen.

Bengt Benjaminsson är VD på Dalatrafik och säger att de måste vänta på Datainspektionens yrkanden för att kunna gå vidare.

– Vi väntar med spänning på vad det kan handla om men får jag spekulera så är det ju med största sannolikhet av integritetsskäl man väljer att överklaga.

Tills vidare fryser Dalatrafik installationerna av kamerorna tills man vet hur Datainspektionen motiverar sin överklagan.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons