Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chans att lämna in ogiltiga sedlar – för en bra sak

Missade du också att växla in dina gamla pengar i samband med att de blev ogiltiga? Då är du knappast ensam. Redan i dag finns nämligen 1,2 miljarder kronor i gamla sedlar som inte blivit inlösta. Men nu har du en ny chans att lämna in slantarna – och samtidigt göra en god gärning.

Annons

Med kampanjen

Under år 2015 startade det stora sedel- och myntutbytet. Den sista fasen innebär att de äldre 100- och 500-kronorssedlarna samt de äldre 1-, 2- och 5-kronorsmynten blir ogiltiga att betala med efter den 30 juni 2017.

Och trots omfattande information om det hela så har många missat att växla in sina gamla pengar – slantar som har, och snart kommer att bli – värdelösa. Ett uppenbart slöseri – som fick tidigare Leksandsbon Hans-Göran Björk att reagera. Han bestämde sig därför för att ta initiativ till en insamling tillsammans med Hoppets Stjärna.

– Det finns redan nu 1,2 miljarder i gamla sedlar som inte blivit inlösta och är ogiltiga. Enda chansen för enskilda personer är att skicka sedlar till Riksbanken i rekommenderat brev. Därefter tas en avgift ut för inväxling till nya sedlar. Det är både en krånglig och dyr procedur, konstaterar han.

Kampanjen har fått namnet "Andra Chansen" och går helt enkelt ut på att ogiltiga sedlar och mynt samlas in och växlas till nya pengar som sedan sätts in på hjälporganisationens 90-konto. Pengarna kommer sedan att gå till bland annat drabbade invånare i Haiti och Romer på plats i Rumänien.

Efter att ha presenterat sin idé vid ett möte med ICA-handlare i Dalarna nappade de flesta direkt. Totalt har sju butiker hakat på hitintills. Det handlar om Ica Supermarketbutikerna Kvarnen i Borlänge, Slätta i Falun, Horndal, Långshyttan, Malung, Svärdsjö och Säter.

Hans-Göran vågar inte gissa på hur mycket pengar kampanjen kommer att ge.

– Det enda fakta som går att ta fasta på just nu är de 1,2 miljarder som inte är inlösta och som är ogiltiga. Och ännu mer väntas det bli efter 30 juni, då även 50- och 100-lappar blir värdelösa, säger han.

Sveriges Riksbank ställer sig positiv till kampanjen.

- Ett bra initiativ att få in oinlösta sedlar. Det är ju bättre för folket att man gör något gott för pengarna än att de blir liggandes hemma i byrålådorna ,säger Riksbankens kommunikationschef Ann-Leena Mikiver till Hoppets Stjärna.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons