Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu planeras det för mitträcke

/
  • Trafikverket vill sätta upp mitträcken mellan Borlänge och Djurås. Enligt Trafikverket tillhör riksväg 70 en av de 100 farligaste vägarna i landet. Bilden är tagen i samband med en trafikolycka i Amsberg  Foto: Johan Solum/arkiv

Annons

En förstudie ska tas fram för att få mötesfri väg mellan Borlänge och Djurås. Marcus Danielsson, projektledare vid Trafikverket, säger att studien ska visa vad som kan göras för att förbättra trafiksäkerhet och framkomlighet.

- Vägen är prioriterad, men det är svårt att säga när åtgärder kan bli aktuella.

Riksväg 70 har varit på tapeten i många år. Att bygga om i ny sträckning är inte aktuellt, det är inte ekonomiskt rimligt enligt tidigare bedömningar.

- Vi ska se vad vi kan göra i befintlig sträckning. Det är en hel del gång och cykel längs sträckan, det ska vi också titta på, säger Marcus Danielsson.

Vägen kommer bitvis att behöva breddas. På vissa avsnitt är den nio meter bred, på andra sträckor 11,5 meter. Enligt Trafikverket tillhör riksväg 70 en av de 100 farligaste vägarna i landet, sett till olycksstatistiken.

- Det finns en idéstudie som gjordes 2003. Vi har den delvis som grund nu, men den är långt ifrån facit, säger Marcus Danielsson.

Att frågan blir aktuell nu förklarar Danielsson med att det är behovet som styr.

- Det är absolut inte fel att göra om sträckan. Dels för trafiksäkerheten, dels för framkomligheten. Vi jobbar på och när pengarna finns så kör vi. Men tidpunkten är svår att säga.

Kommunerna och region Dalarna trycker också på för att få investeringar på livligt trafikerade riksväg 70.

- Framförallt är det pengabörsen som styr, konstaterar Marcus Danielsson.

Mer läsning

Annons