Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NFC konstaterade att körkortet var utskrivet eller kopierat – tingsrätten köper inte mannens förklaring

En man från Borlänge har dömts till villkorlig dom och dagsböter för brukande av falsk urkund.
När mannen skulle ansöka om ett nytt körkort så använde han ett förfalskat körkort som, enligt NFC, är gjort i skrivare eller kopiator.
Själv förnekar mannen brott.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Risk för motorstopp i kylan – här är de viktiga sakerna du ska ha i bilen på vintern

100 000 saknar skyddsrum i Dalarna: "Det är först till kvarn som gäller"

Åtta bra tips: Så skyddar du dig mot inbrott

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 65-årsåldern och bosatt i Borlänge. I samband med att mannen i somras ansökte om att få ett nytt körkort använde han ett förfalskat körkort. Detta upptäcktes när Transportstyrelsen kontaktade myndigheter i Frankrike, där körkortet var utfärdat, och dessa inte kunde hitta några sådana uppgifter i sina register.

Körkortet har undersökts av Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, som i sitt utlåtande skriver att "den undersökta handlingen är framställd i skrivare/kopiator" samt att "resultaten talar extremt starkt för att handlingen inte är äkta utan totalförfalskad".

Mannen själv förnekar brott och har berättat att han, för flera år sedan, fick hjälp att skaffa ett nytt körkort när han befann sig i Frankrike. Han har uppgett att han höll på med körkortsprocessen men var tvungen att avvika då en anhörig blev sjuk. I stället skulle en vän till mannen lösa det sista med körkortsbytet, vilket vännen gjorde.

En man från Borlänge har dömts till villkorlig dom och dagsböter för brukande av falsk urkund. Nationellt forensiskt centrum, NFC, har konstaterat att det körkort som mannen använde som legitimation vid ett körkortsbyte var falskt. Bilden föreställer NFC:s byggnad i Linköping.Foto: NFC

Falu tingsrätt anser att NFC:s utlåtande styrker att mannen har använt en falsk handling, det förfalskade körkortet. Sedan är frågan om han har haft uppsåt att begå brottet eller om han inte har känt till att körkortet var falskt.

Tingsrätten anser att mannens förklaring är märklig, att en annan person skulle lösa körkortsbytet i Frankrike utan att mannen själv inte visade upp någon ID-handling alls. Dessutom anser tingsrätten att det knappast fanns någon anledning för mannens vän att lura honom genom att tillverka ett falskt körkort. Därför anser tingsrätten det styrkt att mannen har begått brottet.

Falu tingsrätt dömer mannen för brukande av falsk urkund. Han döms till villkorlig dom samt till att betala 40 dagsböter à 80 kronor, sammanlagt 3 200 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons