Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Myndigheter måste samarbeta"

/

Annons

Joanna Dickinson arbetar på SIKA i Östersund med frågor som rör hållbara transporter ur ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. När hon beskriver Vägverkets och Banverkets samverkan i frågor om satsningar på infrastruktur menar hon att det finns en hel del att önska.

Verken konkurrerar med varandra och kämpar för att få så mycket resurser som möjligt till den egna sektorn. Istället bör hänsyn tas till var pengarna gör störst nytta. Oavsett om det handlar om vägar eller järnvägar.

Men att gå så långt som att tala om en sammanslagning av trafikverken gör hon inte:

- Det vore bra med en ökad samverkan. Men att Banverket och Vägverket skulle slås ihop är inget som SIKA kan tycka någonting om. Det har vi inga synpunkter på. Men samverkan behöver stärkas.

Joanna Dickinson menar att det under senare år tagits en del steg för en bättre samverkan mellan de båda trafikverken, som båda huserar i Borlänge. Allt större övergripande hänsyn har tagits.

- Men det finns mer att göra. Man sitter lite för mycket på sin kammare.

Samtidigt så konstaterar hon att det är ganska naturligt att det blir så, när det handlar om olika verk med olika sektorsansvar. En förbättrad samverkan skulle enligt SIKA kunna leda till att pengar som anslås till vägar och järnvägar hamnar där de gör störst samhällsnytta.

Mer läsning

Annons